Uspešno održan 26. Sajam gljiva u Banji Koviljači

Banja Koviljača, smeštena između Drine i Gučeva, bila je domaćin 26. Sajma gljiva, okupivši gljivare iz celog regiona. Ovaj događaj, podržan od strane Turističke organizacije Loznice i Grada Loznice, proslavio je bogatstvo gljivarskog sveta.

Podrinjska lepotica, poznata po svojoj prirodnoj lepoti, ugostila je najnoviju ediciju Sajma gljiva, okupivši stručnjake, gljivare i ljubitelje ovog prirodnog blaga iz cele Srbije. Organizaciju ovog događaja uspešno je realizovalo Udruženje gljivara „Ljubomir Vuksanović Barle“ iz Banje Koviljače.

Gradski menadžer, Dejan Stalović, najavio je dodatnu podršku Udruženju kao jednoj od 100 organizacija sa kojima Grad sarađuje.

„Ovaj Sajam je važan događaj za našu zajednicu, i Grad Loznica će nastaviti da podržava Udruženje ‘Barle’ i njihove aktivnosti. Na sastanku sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, dogovoreno je da gljivari ovog regiona dobiju odgovarajući prostor za dalji razvoj,“ rekao je Stalović otvarajući manifestaciju.

Na ovogodišnjem Sajmu gljiva, otkriveno je čak 146 različitih vrsta gljiva na Gučevu i okolini, uključujući i tri retke vrste, među kojima se ističe „lavlja griva“. Ovaj rezultat postavlja Koviljaču i Loznicu na čelo gljivarske scene u Srbiji. Pored izložbe gljiva, Sajam je imao bogat kulturno-umetnički program, bazare i izložbe, kako bi dodatno obogatio iskustvo posetilaca i učesnika.

Sajam gljiva u Banjoj Koviljači ostaje ključno mesto za povezivanje stručnjaka i entuzijasta u ovoj oblasti, pružajući priliku da se istraži i proslavi bogatstvo prirode na jedinstven način. Ova manifestacija ne samo da promoviše mikologiju, već i doprinosi turističkom razvoju ovog prelepog regiona između Drine i Gučeva.