Borba protiv zavisnosti: Nove strategije i saradnja u Loznici

U Omladinskom centru, u ponedeljak, 27. novembra, održana je tribina pod nazivom „Bolesti zavisnosti, izazovi i prevencija“, koja je okupila predstavnike škola, policije, zdravstvenih ustanova i drugih lozničkih relevantnih institucija angažovanih u borbi protiv zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

Cilj debate bio je razmatranje problematike kako hemijske tako i nehemijske zavisnosti, sa osvrtom na nove izazove u ovoj oblasti. Jovan Vojnović, iz Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, ukazao je na zabrinjavajuće podatke o rastućem broju korisnika droga u Srbiji, kao i na pojavu novih, jačih psihoaktivnih supstanci.

Prema Vojnoviću, marihuana je najčešća droga u zloupotrebi, posebno među mladima, dok su sintetičke droge i lekovi bez recepta takođe u ekspanziji. Izdvojeno je i pitanje zavisnosti od kockanja i interneta, sa posebnim fokusom na decu i adolescente kao najranjiviju grupu.

Tribina je takođe obuhvatila i potencijalne opasnosti virtuelnog prostora, sa savetima za sigurnu upotrebu interneta i društvenih mreža.

Ljubinko Đokić, predstavnik lokalne samouprave, istakao je potrebu za posvećenošću prevenciji i jačanjem saradnje između različitih institucija u borbi protiv ovog problema.

Na tribini su govorili i drugi stručnjaci, uključujući dr Borisa Jovanovića, specijalistu psihijatrije, Katarinu Jonev, stručnjaka za bezbednost dece i mladih na internetu, i dr Živku Mićanović Cvejić, doktorku psiholoških nauka. Učesnici su se složili da je saradnja i obrazovanje ključno u borbi protiv zavisnosti, posebno u kontekstu rane prevencije i podizanja svesti u lokalnim zajednicama.