Edukacija i prevencija: U Loznici obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a/SIDE

1. decembra, na Svetski dan borbe protiv HIV-a/SIDE pod sloganom „NEKA VODE ZAJEDNICE“, loznički Crveni krst, u saradnji sa partnerima iz Preventivnog centra i Patronažne službe Zdravstvenog centra Loznica, volonterima Crvenog krsta Loznica i sredstvima informisanja, organizovao je niz edukativnih aktivnosti. Ove aktivnosti su imale za cilj podizanje svesti o HIV-u/AIDS-u i važnosti prevencije.

Predavanje i radionica pod nazivom „Zajedno protiv HIV-a/AIDS-a“ održano je u prostorijama Preventivnog Centra. Dr Darko Tešmanović, specijalista socijalne medicine, uputio je učenike 4. razreda srednje medicinske škole „Sveti Sava“ iz Loznice u sve načine prenošenja HIV virusa, mere zaštite i prevenciju, kao i načine za smanjenje stigme i diskriminacije prema HIV pozitivnim i obolelim osobama.

Prisutnim učenicima su podeljeni promotivni materijali i kondomi, kako bi se podstakli na odgovorno ponašanje i zaštitu zdravlja. U okviru ulične akcije ispred Vukovog doma kulture, volonteri Crvenog krsta Loznica su takođe delili promotivni materijal i informisali sugrađane o opasnostima koje nosi HIV virus i važnosti preventivnih mera.