Obeležavanje velikog trenutka za srpsku istoriju: Otvaranje Muzeja i otkrivanje spomenika generalu Draži Mihailoviću

Više hiljada ljudi iz različitih delova Srbije, Republike Srpske i rasejanja okupilo se kako bi prisustvovalo otvaranju Muzeja posvećenog đeneralu Draži Mihailoviću i otkrivanju njegovog spomenika, delo vajara Dragana Radenovića. Ovaj veličanstven događaj se odigrao na adresi Bregalnička 24, gde je ovaj hrabri vojnik, ratnik, i rodoljub nekada živeo sa svojom porodicom.

Ovaj značajan događaj vraća veru našem narodu. Okupljeni su danas bili jedinstveni u svom poštovanju prema velikom ratniku i rodoljubu – đeneralu Draži Mihailoviću. Svi, od starijih do mlađih, od zdravih do bolesnih, došli su da odaju počast „srpskom čiči,“ junaku koji je slavno vodio bitke u oba svetska rata i trpeo za svoja uverenja.

Gradonačelnik Ugljevika, Vasilije Perić, grada u Republici Srpskoj čiji trg nosi Mihailovićevo ime, istakao je značaj ovog okupljanja i zahvalio se gospodinu Igoru Braunoviću, predsedniku „Naše Drine,“ i njegovim saradnicima, koji su omogućili otvaranje muzeja i vraćanje đenerala Mihailovića svojoj kući.

Muzej i spomenik su svečano otkrili mr. Igor Braunović i Vojislav Mihailović, unuk slavnog generala. Okupljeni su izrazili svoje oduševljenje ovim trenutkom aplauzima i radostima.

Stana Josipović iz Suvog Polja, kod Bijeljine, majka dva sina i braniteljka svog naroda u minulim ratovima, izrazila je sreću što je Beograd konačno odlučio da oda počast legendarnom đeneralu.

Gospodin Igor Braunović, oduševljeno pozdravljajući okupljene, istakao je važnost jedinstva i pomirenja. Danas, svi su stali pod istim barjakom, ne pitajući se ko pripada kojem udruženju ili stranci. Svi su došli da zajedno odaju počast ovom velikom junaku.

U Bregalničkoj ulici, gde se nekada nalazila Mihailovićeva kuća, akademik Matija Bećković je govorio o značaju spomenika bezgrobnom generalu Mihailoviću, vrhovnom komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Bećković je podsetio na sve patnje i borbe koje je general Mihailović pretrpeo tokom ratova kao i nepravdu koja mu je naneta nakon rata. Istakao je da ovaj spomenik ne pripada samo Mihailoviću, već svim ljudima koji žele mir i pomirenje.

Njegove reči o građanskom i bratoubilačkom ratu, koji se nastavlja u miru, naglasile su potrebu za pomirenjem i jedinstvom među Srbima. General Mihailović je proglašen izdajnikom, ali je danas ponosno vraćen kući.

Ovaj događaj označava veliku tačku za Srbiju i sve Srbe širom sveta, a nadamo se da će se okupljati često, oko zajedničkih ciljeva i vrednosti.

Autor teksta: Vladimir Mitrić