SEĆANJE NA RODOLJUBE IZ OBA SVETSKA RATA PODNO CERA: JADRANI ZNAJU ZA BOL I MUKU

Prvi put, posle tri decenije, u Joševi, kod Loznice, podno Cera, služen je parastos palim rodoljubima tog lepog sela u Jadru, u Prvom i Drugom svetskom ratu. Parastos je služilo lokalno sveštenstvo, a prisustvovala je i Sanja Lakić, pomoćnica ministra za rad, socijalna, boračka pitanja i zapošljavanje u Vladi Srbije.

Pomen i omaž seoskim div junacima organizovalo je selo, potomci i predstavnici organizacija koje neguju tradicije i vrednosti junaka. Borcima iz Drugog svetskog rata urađena je ploča na kojoj se nalazi 88 imena poginulih. Dogovoreno je da se izradi zajednički spomenik na kojem će biti i 130 imena heroja iz Velikog rata, čije je jedno od glavnih i najvažnijih poprišta bilo upravo na Ceru.

Života Isaković, predsednik Boračke organizacije u Loznici, ističe da je za svaku pohvalu što će junacima oba rata i njihovim stradalnicima biti postavljen zajednički spomenik. Meštani su naglasili da je to „važno i značajno za trajno srpsko pomirenje.“

Sanja Lakić, iz pomenutog ministarstva, upoznala je mentalitet Jadrana, koji dobro zna šta su bol i muka. Pre 28 godina, ona je stigla na Drinu sa porodicom nakon pada Knina i drugih mesta. Oni koji su odlučivali o tim nevoljnicima odlučili su da podele porodicu, pa je deo njih otišao ka Pančevu, a deo ka Kosmetu. To je bila rana za tu divnu porodicu, koja je imala tri generacije.

Pojavio se čovek iz porodice Simić iz Joševe i rekao da on garantuje za nas. Doveo nas je kod sebe u ovo prelepo selo, selo dobrih ljudi, i nakon izvesnog vremena našli smo rešenje za dalje – kazala je Lakićeva. – V. Mitrić