Mešetari traže od škola silne podatke a mole Boga da ih ne dobiju

Po Zakonu o slobodnom pristupu o informacijama od javnog značaja predviđa da se svako zainteresovano lice može obratiti javnoj ustanovi radi traženja određenih podataka poslovanja te ustanove.

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđa da se svako zainteresovano lice može obratiti javnoj ustanovi radi traženja određenih podataka poslovanja te ustanove.

Međutim, zadnjih godinu dana, osnovne škole u lozničkom kraju su zatrpane dopisima kojima se traže razni podaci za vremenski period i po više od 10 godina unazad. Sakupljanje dokumentacije iziskuje dosta vremena, a ukoliko se ne odgovori u roku od 15 dana slede višemilionske zakonske kazne.

Tako je OŠ „Kadinjača“ je od juna do septembra dobila tri različita zahteva za dostavljanje podataka koji se odnose na različite segmente poslovanja škole.

-Sve to ne bi bio problem da se zahtevi ne upućuju leti kada sekretari koriste godišnje odmore, pa se računa da nema ko da dostavi odgovor, kao i u periodima kada je početak i kraj školske godine kada su škole zatrpane administrativnim poslovima oko usvajanja dokumentacije, sprovođenja završnog ispita i slično -kažu u toj školi.

Najčešće podnosioci zahteva su advokati iz Beograda, ali i drugih većih gradova. Stupanje u kontakt sa kancelarijom Poverenika za informacije od javnog značaja je, kako se može čuti „veoma otežano“, jer se na telefon niko ne javlja osim govorne pošte.

U školama ovog dela Srbije, ne samo pomenutoj, kažu da se čini se da je „ovo najjednostavniji način dolaska do novca od državne ustanove, a suštinski podaci su manje bitni“.

-Vreme provedeno u prikupljanju, kopiranju u slanju preobimne dokumentacije traje više dana, a ako u školi dođe nov sekretar koji još nema uvid u kompletnu arhivu to predstavlja dodatni problem -poručuju iz škola koje su se već našle na „,meti“ onih koji traže podatke, koji im ne služe ni zašta, moleći Boga da ne dobiju odgovore, koje im i ne trebaju, ali im i te kako „trebaju pare“.

-Pitamo se da li će se neko pozabaviti ovim problemom ili svakom kome padne na pamet ili mu je potrebna veća količina novca na ovaj način nametati školama dodatne poslove, pored toga što je poznato da nadležne inspekcijske službe redovno kontrolišu rad škola -poručuju iz škola u Mačvanskom okrugu.

Vladimir Mitrić