Predstavljanje nove knjige o Boju na Loznici i Tičaru, 1810.

Foto: D.K.

Biblioteka Vukovog zavičaja sinoć je ugostila pukovnika Miloša Dejanovića, koji je predstavio svoju najnoviju knjigu pod nazivom „Boj na Loznici i Tičar polju, 1810.“. Ovaj istorijski događaj, koji se odigrao u periodu Prvog srpskog ustanka za vreme Karađorđa Petrovića, bio je tema večeri koja je okupila zaljubljenike u istoriju i književnost.

Član Gradskog veća, Đorđe Vukmirović, koji je istoričar po struci, obratio se u ime direktorke ustanove, Mirjane Pejak, i izrazio zahvalnost i zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta Biblioteke Vukovog zavičaja. On je istakao da je knjiga koja opisuje bitku iz 1810. godine značajna za istoriju Loznice, jer je prvi put na pravi način donela duboko razumevanje i analizu ovog istorijskog događaja.

Istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, bio je jedan od govornika koji je podelio svoje duboko znanje o bitki na Loznici i Tičaru. On je naglasio da je ovo bila jedna od ključnih pobeda u Prvom srpskom ustanku i da je bitka vođena 1810. godine, 5. i 6. oktobra po starom kalendaru, odnosno 17. i 18. po novom kalendaru. Datum ove bitke i danas se obeležava kao važan momenat u istoriji grada Loznice. Vilić je takođe istakao da je guslar Filip Višnjić ovu bitku opevao u pesmi „Boj na Loznici“, čime je stvorio trajno sećanje na herojske događaje tog vremena.

Književnik Ljubomir Ćorilić, koji je napisao predgovor za Dejanovićevu knjigu, takođe je bio deo večeri i istakao je značajnu ulogu Filipa Višnjica u podizanju morala ustanicima. Ćorilić je svojim rečima podsetio prisutne na pesnički duh i inspiraciju koju su narodni pesnici pružali u vreme borbe za slobodu.

Sam autor, Miloš Dejanović, publici je preneo duboke uvide u taktiku borbe koja se vodila u to vreme, pružajući jasan opis šanaca i rovova, koji su bili ključni elementi bitke na Loznici i Tičaru. Njegova knjiga predstavlja temeljno istraživanje ovih događaja i pruža čitaocima dubok uvid u istorijske okolnosti tog perioda.

Umesto što je samo obeleženo istorijsko sećanje, veče u Biblioteci Vukovog zavičaja oživelo je ključne događaje Prvog srpskog ustanka i pružilo prisutnima priliku da dublje razumeju značaj bitke na Loznici i Tičaru, 1810. godine. Knjiga autora Miloša Dejanovića ostavlja trajni trag u tumačenju ovog perioda srpske istorije, a izdavač dela je Biblioteka Vukovog zavičaja. U umetničkom delu programa nastupio je guslar Milutin Đuričić.