Lozničnik: Prelo u Koreniti

Umetnost, kultura, tradicija i saborovanje obeležili su dan u središtu sela Korenita, nadomak Loznice, čijem je ataru i čuveni manastir Tronoša, star više od sedam vekova, gde su vekovima živeli najmudriji Srbi, a gde je i slavni Vuk Karadžić stekao prvu pismenost. Selo je zablistalo oko zdanja Doma kulture, i rečju i delom, pesmom i igrom, kao i predstavljanjem rukotvorina i proizvoda ovdašnjih ljudi. Po recepturama naših starih očeva i majki, predočavanjem običaja i navika, krasnim rečima jezika srpskog, pošalicama, zdravicama, porukama i poukama, pokazalo je da „ima dušu“.

Vidoje Petrović, čelnik Loznice, zajedno sa ministarkom Darijom Kisić, prisustvovao je ovom događaju, ističući značaj očuvanja kulture i tradicije kao mosta koji spaja ljude.

Ovaj događaj je bio i prilika da se ožive stari običaji. Meštanke su demonstrirale veštine predenja vune, dok su muškarci učestvovali u tradicionalnom turniru u igri „prsten“. Svečanost je ukazala na važnost zajedništva i očuvanja kulturnog nasleđa, dokazujući da je Korenita mesto gde tradicija živi i danas.