Medicinski genijalci iz Loznice: Braća Mitrović

Foto: Privatna arhiva

Loznica, mesto sa bogatom istorijom i prelepom prirodom, sada se može pohvaliti i sa dva izvanredna medicinska uma – braćom Bojanom i Aleksandrom Mitrović. Ovaj dvojac se priprema za odbranu svojih doktorskih disertacija, a njihovi radovi obećavaju da će značajno doprineti medicinskoj zajednici.

Bojan i Saša potiču iz divne lekarske porodice. Majka Snežana, koja se prerano upokojila, bila je vrsni internista -kardiolog u lozničkoj bolnici, dobro znana, kao stručnjak, daleko van granica Srbije, a otac Čedomir je ugledni reumatolo i specijalista medicine rada, čiji je rad nedavno krunisan i velikom nagradom za lekare „Dr Draga Ljočić“.

Braća Mitrović, Bojan i Aleksandar, nastavili su porodičnu tradiciju uspeha u medicini. Bojan je šef Internističke intenzivne nege u Zemunskoj bolnici i klinički asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Njegova doktorska disertacija nosi naslov „Odnos između ispoljenosti steatoze u nealkoholnoj masnoj bolesti jetre, neinvazivnih skorova steatoze i fibroze jetre i koncentracija C-reaktivnog proteina i azot oksida kod negojaznih osoba obolelih od tipa 2 dijabetesa lečenih različitim oralnim antihyperglycemicima“. Stručnjaci su već istakli da će ovaj doktorat biti značajan doprinos srpskoj medicini.

Mlađi brat, Aleksandar, takođe se bavi medicinom, konkretno u oblasti vaskularne hirurgije. Sa samo 33 godine, postao je specijalista i radi u Kliničkom centru Srbije. Trenutno, priprema se za odbranu svoje doktorske teze. Nedavno je u Parizu, na engleskom jeziku, predstavio svoj rad na Svetskom kongresu vaskularnih hirurga, gde su prisustvovali stručnjaci iz celog sveta. Njegova prezentacija naišla je na pohvale od strane dekana Medicinskog fakulteta, profesora Lazara Davidovića, vaskularnog hirurga, i ministarke zdravlja, profesorke Danice Grujičić.

Ovoj porodici Mitrović, sa ponosom, možemo dati epitet „medicinskih genijalaca“. Njihova predanost medicini i impresivni doprinosi struci čine ih ponosom Loznice i cele Srbije. U danima koji dolaze, Bojan i Aleksandar će imati priliku da pokažu svetu šta su postigli svojim medicinskim istraživanjima, donoseći veliku čast svojoj porodici i domaćem zdravstvu.