Odluka žirija književne nagrade „Vukovi lastari 2023“

Na sastanku žirija, održanom 1. novembra 2023. godine, u Vukovom domu kulture u Loznici, proglašeni su dobitnici prestižne književne nagrade „Vukovi Lastari 2023“. Žiri su činila tri člana: prof. Nevena Mitrović, književnica Nevena Kokanović i Ljubomir Ćorilić, književnik i književni kritičar, predsednik žirija. Iako je ovogodišnji konkurs bio suočen sa izazovima, pre svega zbog desetodnevnog štrajka Pošte, pristiglo je dovoljno kvalitetnih radova da se dodele sve nagrade predviđene propozicijama.

Žiri je odlučio da nagradi pesmu „Dosada Božija“, autora Magde Đorđević iz Kragujevca. Treća nagrada dodeljena je Ljubiši Dinčiću iz Mirijeva za pesmu „Tuđa sreća“. Druga nagrada pripala je Vesni Radović iz Beograda za pesmu „Soba u kojoj ostade kožuh“. Najveće priznanje, prvu nagradu, odneo je Aleksandar Aksentijević za pesmu „Trideset sedam večnosti“. U objašnjenju žirija navodi da se ova pesma ističe se svojom pesničkom dubinom i izražajnošću, što odražava zrelost autora i njegovu autentičnost, te da Aksentijević poseduje nepogrešiv osećaj za jezik, stvarajući snažan pesnički efekat koji inspiriše čitaoce i budi brojne asocijacije.

Nagrada „Stojan Stepanović“ dodeljena je Kristini Anđelković iz Lazarevca za neobjavljeni sonetni venac „Ponoćni kondaci“. Sonetni venac Kristine Anđelković ističe se majstorskim izražavanjem i veštim upravljanjem zahtevnom pesničkom formom, navodi žiri.

Posebna vrednost ovog sonetnog venca je u tome što je Kristina uspela da ga približi kondaku, kratkoj himni Bogu i svecima, koja se peva na liturgijama i molebanima u pravoslavnim hramovima. Ova pesnička forma nosi klasičnu vrednost, a Kristina Anđelković je majstorski uskladila zahteve sonetnog venca sa svojim poetskim izražajem.

Žiri je takođe pohvalio ciklus pesama „Sudnjim danima“ Dušana Mihailovića Adskog iz Niša i ciklus pesama „Ruke, ruke“ Jasne Milenović iz Sremske Kamenice.

Svečana dodela nagrada će se održati u Vukovom domu kulture u Loznici, u sredu 8. novembra, na rođendan Vuka Stefanovića Karadžića, na kojoj će nagrađeni autori imati priliku da predstave svoja dela i dele svoje književne inspiracije sa publikom. Ovo priznanje predstavlja značajan korak za svakog autora na putu ka književnom uspehu, a takođe i doprinos bogatstvu srpske književne scene.