Ekološko-patriotsko udruženje okupilo se za očuvanje reke Drine i duhovnog nasleđa

Aleksandar Despotović, izabran je za predsednika Ekološko-patriotskog udruženja ljubitelja prirode „Naša Drina“ u Zvorniku, u Republici Srpskoj, a za njegovog zamenika arhimandrit Luka Babić, starešina Manastira Karno.

Ovo je odlučeno na Osnivačkoj skupštini Udruženja na kojoj je jedan od inicijatora osnivanja, general dr Vinko Pandurević, rekao  da je reč o nevladinom i neprofitnom udruženje građana ekološkog karaktera koje treba da se bavi osnovnim pitanjima održivog razvoja očuvanja životne sredine reke Drine, Zvorničkog  jezera i celog sliva Drin.

Pandurević je poručio da će udruženje nastojati da se uključi u neke evropske fondove prekogranične sarade i fonodve zašite životne sredine.

Mr Igor Braunović, koji je, sa prijateljima i saradnicima, davno, osnovao ekološko-patriotsko Udruženje „Naša Drina“, sa sedištem u Malom Zvorniku za Srbiju,došao je sa oko 200 aktivista „Naše Drine“, koji su, prelaskom preko starog mosta, na Drini, simbolično pokazali da su uvek, svim srcem, vezani za one koji slede njihove ideje, znajući dobro šta je najbolje za sve u našem rodu.

  -Ovo su na Drini takve celine, od Boga date, da su nedeljive, tako da jedna obala bez druge ne bi predstavljale ništa, kao i Božji narod koji živi na njima -kaže Braunović. Naši ljudi to dobro znaju i zato se trude, koliko god mogu više, da daju doprinos očuvanju svega najvrednijeg u našem narodu i na prostorima gde Srbi žive. I, činimo to, kao što je pokazalo osvećenje hrama u Zvorniku, i boravak našeg patrijarha Porfirija, dostojanstveno, mirno, uljudbo i bogougodno.I samo tako priliči Božjem narodu.

Braunović, koji je i predsednik Boračke organizacije Srbije i BiH, kaže da su tu da podrže, iz sve snage, braću sa leve obale Drine, zašto su u tako velikom broju i došli na njihovu osnivačku skupštinu.

 Slaviša Nestorović, izvršni direktor za lov i ribolov JP „Srbijašume“ ističe da je biljni i životinjski svet u Drini sve bogatiji, da je to recept i za druge krajeve sa obe obale Drine, „a udruženje poput „Naše Drine“ svedoči da se svest ljudi, o očuvanju onog što je najdragocenije, i te kako može da menja brže, nego što se mislilo, jer to svedoče baš iskustva iz Srbije.

-Ovaj vek će biti vek ekspanzije kontinentalnog turizma i mi se, pored ostalog, za to spremamo i radom, i znanjem, i odgovornim i savesnim postupanjem prema prirodnim dobrima -poručuje Nestorović