Odata počast herojima: 79. godišnjica oslobađanja Loznice u Drugom svetskom ratu

Danas je na Partizanskom groblju u Loznici svečano obeležena 79. godišnjica oslobađanja grada od strane 16. Vojvođanske partizanske brigade tokom Drugog svetskog rata. Na ovom skupu, vence su položili predstavnici Vojske Srbije, državni sekretar iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Loznice, Ruske ambasade, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, kao i članovi udruženja građana posvećenih čuvanju tradicije oslobodilačkih ratova.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice, Ljubinko Đokić, obratio se prisutnima i podsetio da osim ove značajne godišnjice, ne smeju se zaboraviti hrabre bitke koje su naši preci vodili tokom istorije Srbije. Boj na Čokešini, Boj na Loznici, Cer, Gučevo, Draginac – svi ovi događaji ostali su duboko ukorenjeni u istorijskom pamćenju i simbolizuju hrabrost i odanost prema slobodi.

„Boj na Čokešini je ostao simbol hrabrosti i stradanja gde pobednici nažalost nisu videli pobedu jer su svi u nju položili živote. Ne smemo zaboraviti ni 1810. godinu – Boj na Loznici kada se iscrtavala zapadna granica Srbije, ni 1914. kada su srpski oficiri, vojnici i seljaci pobedili na Ceru… Te iste godine na Gučevu, na strašnoj koti smrti u bici koja je trajala 55 dana, živote su dali naši vojnici da zaustave prodor Austrougara ka Valjevu. Nismo zaboravili ni 31. avgust kada je oficir Veselin Misita sa grupom ustanika privremeno oslobodio Loznicu… Ne smemo zaboraviti ni krvavi oktobar u Dragincu 1941. godine i naravno, 23. septembar 1944. godine, kada je 16. Vojvođanska brigada oslobodila Loznicu. I kao što su svih tih godina znali šta je najbolje za Loznicu, danas se borimo za iscrtavanje što više putne, komunalne i svake druge infrastrukture. Zajedno sa našom državom obnavljamo i rekonstruišemo škole, bolnice, dečje vrtiće, sportske objekte i svu onu infrastruktiru koja će popraviti kvalitet života u našem gradu. Borimo se za naša buduća pokolenja, ali nikad, nikad ne zaboravljamo naše pretke, jer narod koji zaboravlja svoje pretke ne misli dobro svojim potomcima“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Grigorije Pajkić, istakao je da se Srbija suočava s vazdušnim napadima tokom NATO agresije ne zaboravljajući svoje heroje. On je naglasio važnost negovanja kulture sećanja kao prioritet u očuvanju tradicije i sećanja na sve one koji su dali svoje živote za slobodu.

Sećanje na heroje iz prošlosti ostaje vitalni deo nacionalnog identiteta Srbije. Događaji poput ovog na Partizanskom groblju u Loznici podsećaju nas da nikada ne smemo zaboraviti hrabre ljude koji su se žrtvovali za slobodu i neovisnost naše zemlje. Ova svečanost nije samo odavanje pošte prošlim generacijama, već i obaveza prema budućim pokolenjima da nastave da čuvaju i neguju ovu dragocenu istorijsku baštinu, poruka je današnjeg skupa.