Grad Loznica aktivno uključen u projekte podrške izbegličkim porodicama

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević sastala se u četvrtak, 21. septembra, sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem.

Tokom radnog sastanka govorilo se o uključivanju grada u projekte za stambeno zbrinjavanje preostalih izbegličkih porodica na teritoriji Loznice.

Loznica je u 2023. godini zaključila dva Ugovora o saradnji za poboljšanje uslova stanovanja, dodelom građevinskog materijala za 4 izbegličke porodice i kupovinom seoske kuće sa okućnicom za jednu interno raseljenu porodicu. Dodeljena su sredstva od strane Komesarijata u iznosu od 4.635.000 dinara. Takođe, grad Loznica je zaključio Ugovor o saradnji na realizaciji pomoći za kupovinu ogrevnog drveta sa prevozom za najugroženije porodice izbeglica i interno raseljenih lica u vrednosti od 1.015.000 dinara.

„Do sada je preko 20.000 izbeglih lica prošlo kroz grad Loznicu. Loznica je prvi grad koji je primio najveći broj izbeglica devedesetih godina. Obezbeđena su stambena rešenja za 648 porodica, i to u vidu stambenih jedinica, seoskih domaćinstava, građevinskog materijala, montažnih kuća i ekonomskog osnaživanja. Današnjim radnim sastankom sa gradonačelnikom je planirano da se naša politika zbrinjavanja preostalih izbegličkih porodica i u budućnosti nastavi. Srbija je zemlja otvorenog srca, spremna da primi i razume svakog ko je u nevolji. Rešavanje stambenog pitanja za najugroženije izbegličke porodice je naš cilj jer time ulažemo u našu budućnost i u budućnost naših građana“, rekla je komesarka Stanisavljević.

„Polazeći od inicijative Predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića o trajnom stambenom zbrinjavanju izbeglih lica u narednih 5 godina, drago mi je što je Loznicu danas posetila Komesarka za izbeglice i migracije gospođa Stanisavljević sa svojim saradnicama. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo se po svim pitanjima vezanim za predstojeće aktivnosti u ovom pogledu u potpunosti složili. Izbegla lica koja žive na teritoriji našeg grada mogu da računaju da će grad Loznica zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, uz podršku naše države i Vlade, rešiti njihov problem, kao što smo i do sada kroz više vidova pomoći uspeli da zbrinemo veliki broj porodica“, istakao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Dogovorena je uspešna buduća saradnja sa gradonačelnikom grada Loznice ka postizanju zajedničkog cilja.