Generacijska monografija: „Bogoslovi i Karlovci“ – Pogled u Svetosavsku prošlost

U susret generacijskom jubileju 50 godina od polaska u čuvenu Karlovačku gimnaziju i 45 leta od završetka tog školovanja, iz štampe je izašla knjiga „Bogoslovci i Karlovci (1973 .1978).

Priređivač ove generacijske monografije je jedan od đaka te klase umirovljeni prota Stojadin Pavlović,višegodišnji direktor Patrijaršijske kancelarije, osnivač i urednik TV Hram, graditelj i raditelj  na više hramova.

U obimu od 20 strana na kvalitetnom papiru, tvrdom povezu, kao i kolor ilustracacijama knjiga svojim sadržajem najpre podseća na istorijski značaj sedišta  Srpske Crkve u čuvenoj Karlovačkoj mitropoliji, sa poznatim patrijarsima, mitropolitima i episkopima.

Posebno poglavlje posvećeno je istorijatu Sremskih Karlovaca i kulturnim vrednostima u toj prelepoj varošici. Drugi deo knjige posvećen  je ovoj bogoslovskoj ustanovi, njenom radu, o rektorima, profesorima Bogoslovije „Svetog Arsenija“, biografije 28 učenika, koji su završili školovanje 1978. godine sa vrednom galerijim fotografija predstavljaju veliku vrednost ovog dela.

Iz ove generacije sveštenički čin je primilo 25 svršenih bogoslova, a svoju parohijsku službu, u teškom komunističkom i postkomunističkom periodu, obavljali su na prostorima bivše SFRJ, Evrope, Amerike i Australije. Većina ih je penzionisanih i mahom žive i služe u eparhijama gde su završili aktivno parohijsko delanje na njivi Gospodnjoj.

Knjiga „Bogoslovi i Karlovci“, koja predstavlja prvenac sa  ovom tematikom u SPC, svetlost dana ugledala je u izdanju Eparhije sremske SPC i sa blagoslovom episkopa Vasilija.

Svečana promocija obavljena je na pedesetogodišnjici od polaska ove generacije u Bogosloviju, upravo u školi koju  su pohađaji. Na promociju su, pored đaka, profesora i gostiju, zborili rektor Jovan Milanović, dr Petar Nikolić, đak ove generacije, prota Branko Đurčin i prota Stojadin Pavlović. Kroz ovaj  duhovni kulturni program prisutne je valjano vodila Gordana Đurđević Dimić, prvakinja Dramskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Ovim događajem započele su svetkovine velikog jubileja 230 godina Bogoslovije  Svetog Arsenija.

 Od 28 sveštenički čin primili 25, od kojih je šest pokojenih. Na susret generacijski došli si i bivši profesori Marko Španović i Mihajlo Marjanac, koji je više godina bio i razredni starešina. Stigli su nekašnji bogoslovi, decenijama vredni i aktivni sveštenici širom zemlje i rasejanja iz ove klase Božo Bakajlić, Jovo Marković, Branko Ćurčin, Đorđe Đurđev, Gojko Terzić, Milorad Simić, Vojo Balaban, Mile Jokić, Stojša Jagodić, Vasilije Cvijanović, Mićo Kostić i Stojadin Pavlović, kao i njihovi školski drugovi Radivoje Milošević i Čedomir Milošević, koji su otišli za drugim poslovima, ali su ostali sa njima u vezi, a pre svega sa verom svojom i SPC.

-Emocije, jednostavno, izviru posle toliko godina -kaže prota Stojadin Pavlović. -Podsetili smo se na ta davna vremena, koja su bila teška, ali su nam zato i draža, što smo ih uspešnije prebrobili, noseći u sebi veru Hristovu, koju smo propovedali i propovedamo od sveg srca. Ta velika ljubav prema rodu i Bogu sabrala nas je opet. Na najlepših način, rekao bih, opet, voljom Božjom kojim smo stasali u ono što jesmo svih ovih godina i decenija.