Tronoša: U slavu života i dela Svetog Stefana Tronoškog

Manastir Tronoša juče je bio mesto velike svetkovine, dok su vernici, sveštenstvo i monaštvo zajedno proslavljali praznik Svetog Stefana Tronoškog.

Sveti Stefan Tronoški, čije mošti se čuvaju u manastiru Tronoša od 2017. godine, rođen je u čuvenoj staroj srpskoj zadruzi Jovanovića, u selu Tekerišu kod Cera, prema dostupnim podacima, 1758. ili 1759. godine. Već sa deset godina, mladi Stefan je stupio kao iskušenik u manastir Tronoša, gde je započeo svoj duhovni put.

Njegov životni put se isprepliće sa burnim istorijskim događajima tog vremena. Godine 1787. izbio je austrijsko-turski rat, a Sveti Stefan se pokazao kao izuzetan lider. Ujedinivši Srbe iz Jadra, Rađevine i Azbukovice, hrabro je krenuo u oslobađanje srpskih sela ispod Soko Grada. Njegova hrabrost i predanost narodu ostavili su dubok trag, a njegovo ime se pominje sa poštovanjem i zahvalnošću u srpskoj istoriografiji.

Sveti Stefan Tronoški je primer istinske samopožrtvovanosti i ljubavi prema svom narodu. Njegova žrtva i hrabrost u vreme kritičnom za narod ovog kraja neće biti zaboravljene, već će i dalje služiti kao inspiracija svima koji teže za slobodom i pravdom.

Manastir Tronoša, u čijoj crkvi se čuvaju mošti ovog sveca, postao je sveto mesto hodočašća za vernike iz celog regiona. Praznik posvećen Svetom Stefanu okupio je veliki broj vernika koji su došli da se poklone svetitelju i izraze svoju veru i poštovanje.

Ovaj praznik je posebno važan za Eparhiju šabačku, budući da je Sveti Stefan njen zaštitnik i duhovni vođa.