Obeležena 109. godišnjica Gučevske bitke: Loznica se seća hrabrih branilaca i postavlja temelje za budućnost

Kod spomen kosturnice na Gučevu, mestu koje je postalo simbol hrabrosti i otpora, građani Loznice okupili su se u nedelju 10. septembra, kako bi odali poštu braniteljima slobodne Srbije. Manifestacija je privukla pažnju kako lokalnog stanovništva tako i gostiju iz drugih krajeva, a njen značaj nije mogao biti veći s obzirom na istorijsku važnost Gučevske bitke, u kojoj su se srpski vojnici odupirali austrougarskim snagama tokom 55 dana u jesen 1914. godine.

U ime Grada Loznice, Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, položio je venac kraj spomenika i izrazio duboko poštovanje prema hrabrim borcima koji su se odupirali neprijatelju. U svojoj poruci sa ovog značajnog mesta, Đokić je istakao da Srbija danas vodi drugačiju, diplomatsku borbu. Borbu za ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta i izgradnju institucija. Naglasio je da svaki novi dan proveden u obrazovanju, radu u fabrikama, bavljenju sportom ili umetnošću mora biti bolji od prethodnog.

Đokić je dodao: „Naši prioriteti su učenje i znanje, a naš cilj je snažna, moderna i dostojanstvena Srbija. Da bismo to postigli, moramo poštovati naše pretke. Oni su deo našeg nacionalnog identiteta.“

Upravnik Muzeja Jadra, Goran Vilić, podsetio je na značaj ovog događaja i njegovu važnost u istoriji Srbije.

Gučevska bitka, koja je trajala celih 55 dana u jesen 1914. godine, ostala je upamćena kao epsko odupiranje srpskih boraca austrougarskim vojnicima na liniji fronta duž deset kilometara. Srpska vojska, koju je angažovala 60 hiljada srpskih boraca, stala je na putu 215 hiljada austrougarskih vojnika.

Manifestaciji su se pridružili i građani iz Udruženja građana „Gučevski marš“, koji su izrazili svoje poštovanje prema ovom nacionalnom događaju. U prigodnom programu su učestvovali guslar Milutin Đuričić i etno-grupa „Lozice“.

Ova manifestacija predstavlja ne samo sećanje na veliku istorijsku borbu, već i podsećanje na važnost obrazovanja, kulture i nacionalnog identiteta u savremenom društvu.