Sinan Sakić: Kralj emocije živi kroz Muzej i muziku

Foto: RTV Podrinje

Legenda narodne muzike, Sinan Sakić, sinonim za emotivne pesme i beskrajnu strast prema muzici, ostavio je neizbrisiv trag u mnogim srcima. Njegovi hitovi, kao što su „Lepa do bola,“ „Minut, dva”, „Delija momak“, i mnoge druge postali su evergrin klasici koje i danas pevaju generacije.

Da nas nije napustio pre pet godina, 13. oktobra, proslavio bi svoj 67. rođendan. U čast ovog velikog umetnika, njegova supruga Sabina je odlučila da otvori muzej posvećen njegovom neizbrisivom nasleđu. U srcu Loznice, nedaleko od Biblioteke Vukovog zavičaja, Sabina je pretvorila svoj atelje u muzejsku postavku posvećenu Sinanu Sakiću, kralju emocije.

Foto: RTV Podrinje

– Razmišljala sam i ranije da bi bilo dobro da od kuće napravimo Muzej. On je pitao da li je to moguće i naravno da je bilo, ali sama nisam bila u stanju kasnije da to finansijski uredim, jer to nije mali projekat, a plus desila se i korona. Međutim, ovde u mom ateljeu on je voleo da provodi vreme sa društvom dok ja radim. Zato sam odlučila da ovaj prostor posvetim njemu – kaže Sabina Sakić, udovica slavnog pevača.

Sabina Sakić; Foto: RTV Podrinje

Sinan Sakić, čuveni Lozničanin, ostao je zauvek urezan u srca svojih obožavalaca, a to potvrđuje i čuveni slogan koji glasi „Bog na nebu, Sinan na zemlji.“ Iako ove reči treba shvatiti figurativno, nema sumnje da je Sinan bio bog emocije, izražene u njihovom najsirovijem obliku. Njegova muzika je prenosila strast, tugu, radost i sve nijanse ljudskih osećanja.

Plakete i lične stavri Sinana Sakiča; Foto: RTV Podrinje

Nijedna proslava ili večernji provod ne bi bio potpun bez zvukova Sinanovih hitova. Iako je bio osporavan i za života i danas, i dalje ostaje omiljen među generacijama. Sinan je uspeo da sačuva svoje milione obožavalaca tokom četiri decenije duge karijere, ostavljajući dubok trag u narodnoj muzici.

Prijatelji i poštovaoci slavnog pevača; Foto: RTV Podrinje

Uprkos prolasku vremena, Sinanova muzika i dalje dotiče srca ljudi. Otvaranje muzeja posvećenog ovom nezaboravnom umetniku je Sabinin način da očuva sećanje na njega i omogući obožavaocima da se približe njegovom stvaralaštvu. Muzej će sigurno postati mesto hodočašća za sve one koji su osećali duboku povezanost s Sinanovom muzikom.