MUP Srbije uhapsio pet osoba iz Loznice zbog trgovine ljudima, šestoro dece spašeno

Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u koordinaciji sa Evropolom i po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, izvršilo je hapšenje pet osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima. Uhapšeni su N. T. (1981), Z. M. (1962), J. M. (1981), N. M. (1997) i M. A. (1975), svi iz Loznice, a protiv jednog od njih, koji se nalazi u pritvoru, biće podneta krivična prijava.

Osumnjičeni su deo međunarodne organizovane kriminalne grupe koja je, prema sumnjama istražitelja, od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine delovala na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske. Njihova aktivnost se sastojala u eksploataciji dece uzrasta od 5 do 11 godina, kao i jedne tridesetsedmogodišnje državljanke Ukrajine. Za osamnaestogodišnju žrtvu ovog krivičnog dela, sumnja se da su je držali u položaju sličnom ropstvu.

Kriminalna grupa je, prema istrazi, ostvarila značajnu protivpravnu imovinsku korist, u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, eksploatišući žrtve trgovine ljudima. Ovi nelegalno stečeni prihodi koristili su za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Foto: MUP

Tokom pretresa stanova osumnjičenih, pronađeno je više mobilnih telefona i SIM kartica, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije, što ukazuje na organizovan i koordiniran rad ove kriminalne grupe.

Akcija hapšenja nije samo rezultirala privođenjem osumnjičenih, već je omogućila i spašavanje šestoro dece uzrasta od 6 do 11 godina. Oni su sada zbrinuti u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta, navodi se u saopštenju MUP Srbija.

Ova akcija predstavlja značajan korak u suzbijanju trgovine ljudima, a istražitelji nastavljaju rad na utvrđivanju svih detalja i osoba umešanih u ovu organizovanu kriminalnu aktivnost.