Povezivanje nauke i kulture: Sećanje na Jovana Cvijića

U okviru manifestacije Dani Jovana Cvijića, u četvrtak, 5. oktobra, u Muzeju Jadra u 13.30 časova, biće otvorena izložba „Voda i klimatske promene“, Centra za promociju nauke Republike Srbije i Francuskog kulturnog centra. Izložbu će otvoriti Ana Klobučar, savetnica za programske aktivnosti u Centru za promociju nauke. Izložba će biti otvorena do 10. oktobra 2023. godine.

U duhu negovanja sećanja na znamenite ličnosti iz Loznice i okoline, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ svake godine organizuje manifestaciju pod nazivom „Dani Jovana Cvijića“. Ovogodišnja manifestacija, koja se odvija u oktobru, donosi zanimljive programe koji spajaju nauku, kulturu i obogaćuju sećanje na velikog srpskog naučnika Jovana Cvijića.

Uz izložbu „Voda i klimatske promene“, manifestacija će ponuditi i druge programe koji se bave nasleđem Jovana Cvijića. Srpska književna zadruga će predstaviti izdanje pod nazivom „Priroda u verovanju i predanju našeg naroda“, autora srpskog etnologa Tihomira Đorđevića, koji je bio saradnik i savremenik Jovana Cvijića, a prema upustvima ovog značajnog srpskog etnologa i folkloriste je rekonstruisana Vukova spomen-kuća u Tršiću.

Pored toga, biće istaknut i Geografski fakultet, koji je Jovan Cvijić osnovao pre 130 godina. Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ već nekoliko godina uspešno sarađuje sa Geografskim institutom kroz različite projekte. Ove godine će biti predstavljen projekat posvećen starim narodnim sportovima, igrama i nadmetanjima, uz prikaz rezultata istraživanja u okviru manifestacije.

Manifestacija će kulminirati interaktivnom izložbom o zaštićenim područjima Srbije, koju je priredio Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom svog 75-godišnjeg jubileja. Ovom prilikom će se publici približiti bogatstvo prirodnog nasleđa Srbije i važnost očuvanja zaštićenih područja.

Naravno, neće biti zaboravljen ni deo posvećen životu i radu Jovana Cvijića. Tokom narednih meseci, manifestacija će predstaviti „Interaktivnu mapu naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića“, koju je Centar za kulturu priredio prethodne godine. Mapa će biti predstavljena učenicima osnovnih škola na teritoriji Grada Loznice, kroz edukativne časove o životu i delu Jovana Cvijića, kvizove za proveru znanja i radionice o reljefu i državama sveta.

Vredno je napomenuti da je Ministarstvo kulture Republike Srbije podržalo promociju „Interaktivne mape naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića“. Ovaj projekat je takođe dobio priznanje od britanskog Kraljevskog geografskog društva za uspešno javno angažovanje tokom 2023. godine.

Manifestacija Dani Jovana Cvijića, sa svojim bogatim programom koji spaja nauku, kulturu, obrazovanje i sećanje na velikog srpskog naučnika, predstavlja inspiraciju za sve generacije. Otvorena izložba „Voda i klimatske promene“ i ostali programi obećavaju da će oplemeniti znanje i interesovanje javnosti za ove važne teme, najavljuju iz Centra za kulturu „Vuk Karadžić.