Grad Loznica i UG „Roda“ zajedno u borbi protiv steriliteta

U Gradskoj upravi danas je na konferenciji za medije predstavljeno Udruženje građana „Roda“ iz Loznice, koje ima za cilj pružanje podrške parovima u procesu vantelesne oplodnje i borbi protiv steriliteta. Grad Loznica, kao partner, podržava njihove napore, a već godinama, kao ustaljenu praksu, pruža finansijsku podršku parovima koji se suočavaju sa ovim izazovom.

Predsednica Udruženja, Sonja Janković, iznela je važne informacije o radu i planovima ovog udruženja koje je osnovano pre mesec dana.

Napomenula je da svaki šesti par u Srbiji, pa tako i u Loznici, ima problema sa sterilitetom. Udruženje „Roda“ planira niz radionica tokom ove i naredne godine kako bi pružilo psihološku podršku parovima.

„Proces VTO je težak, a svi se ne nose jednako sa tim teretom“, rekla je Jankovićeva.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice, Ljubinko Đokić, istakao je podršku Grada parovima koji se suočavaju sa problemom steriliteta. „Politika koju vodi Loznica, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, je vrlo odgovorna kada su u pitanju socijalna davanja, natalitet, porodice i mladi. Bez obzira na to da li je primarni ili sekundarni sterilitet, Grad će im finansijski pomoći“, rekao je Đokić i izneo podatak da je do sada kroz ovaj program rođeno sedam, a na putu su još tri bebe.

Đokić je ukazao i na druge mere podrške koje Grad pruža, uključujući podršku prvom sklapanju braka, finansiranje porodilja, nagrađivanje uspešnih učenika i studenata.

„Sterilitet je važna tema, pogađa parove, porodice, gradove i države. Srbija je proširila obuhvat parova koji mogu da koriste VTO. Naša odluka je drugačija po tome što izdvajamo najveći iznos u Srbiji za parove odbijene od RFZO i po tome da parovi sami biraju kliniku, u zemlji ili inostranstvu,“ istakla je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

U Loznici se dosad prijavilo 37 parova za VTO, a izdvojeno je ukupno 23 miliona dinara iz budžeta kako bi se podržao ovaj napor.

Tema steriliteta je važna za društvo i Udruženje „Roda“ radi na pružanju psihološke podrške parovima koji prolaze kroz težak proces vantelesne oplodnje.