Mali Zvornik proslavio Dan opštine: Ministarka kulture otvorila galerijski prostor u Biblioteci

Mali Zvornik, proslavio je svoj Dan opštine svečanom sednicom lokalnog parlamenta koja je okupila brojne zvanice i građane u velikoj sali Biblioteke ‘’17. septembar’’. Ovaj događaj je imao poseban značaj, budući da je Ministarka kulture, Maja Gojković, zajedno sa predsednikom opštine Zoran Jevtićem, otvorila novouređeni galerijski prostor u holu Biblioteke.

Odobrenje Ministarstva kulture za adaptaciju ovog prostora, dobijeno u okviru konkursa „Gradovi u fokusu,“ predstavlja važan korak u unapređenju kulturnog života Mali Zvornik. Predsednik Jevtić istakao je da je uprkos ograničenim resursima, opština postigla iznenađujuće mnogo zahvaljujući posvećenom radu i podršci države.

„Radili smo na mnogim projektima koji su unapredili kvalitet života naših građana. Naša opština je postala primer dobre uprave i efikasnog trošenja resursa. Za sve što smo postigli, posebno zahvaljujem državi, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, svim ministarstvima, državnim institucijama, ustanovama, inostranim donatorima, svima koji su kroz podršku različitim projektima, doprineli pozitivnim promenama u našoj opštini,“ istakao je Jevtić.

Povodom Dana opštine, uručeno je sedam povelja i četiri plakete zaslužnim pojedincima. Među dobitnicima povelja su Andrej Vučić, za višegodišnju aktivnu podršku inicijativama rukovodstva lokalne samouprave za unapređenje kvaliteta života u lokalnoj zajednici, ministarka Maja Gojković, državni sekretar u Ministarstvu privrede, Boban Birmančević, predsednik opštine Bela Palanka, Goran Miljković, Branko Miljković, vlasnik preduzeća ‘’Ravnaja trejd“ Mali Zvornik, dr Jelena Vladić, mlada naučnica poreklom iz malozvorničkog kraja i dr Marko Špiler, direktor Centra za menadžment iz Beograda.

Plakete su dodeljene Verici Radić, nastavnici fizike i matematike u OŠ “Branko Radičević“ u Malom Zvorniku, Dragoljubu Aćimoviću, dugogodišnjem malozvorničkom sportskom radniku, novinarki Slavici Džinović iz dopisništva RTS-a u Loznici, i posthumno Verici Petković, medicinskoj sestri iz Malog Zvornika.

Ministarka Gojković se obratila u ime nagrađenih i istakla da je ovo priznanje potvrda da Ministarstvo kulture ne pravi razlike između malih i velikih sredina, te da će nastaviti raditi za dobrobit svih građana Srbije.

„Iako jedna od najmlađih i najmanjih opština Mačvanskog okruga, Mali Zvornik je vekovima poznat po značajnoj istoriji i nasleđu. Važni istorijski lokaliteti, arheološko nalazište Orlovine, podzemni grad Karađorđevića, brojne kulturne manifestacije deo su svedočanstva vredne viševekovne tradicije ovog kraja. Srbija danas sa ponosom neguje svoje nasleđe i tradiciju ponosna na svoj nacionalni identitet,“ rekla je ministarka Gojković.

Dodatno, Ministarstvo kulture je u poslednje tri godine udvostručilo budžet namenjen konkursu „Gradovi u fokusu,“ kako bi svako mesto u Srbiji imalo priliku da unapredi svoju kulturnu scenu. Mali Zvornik je dobio 22 miliona dinara kroz ovaj program, što je omogućilo adaptaciju biblioteke i stvaranje novog multifunkcionalnog prostora.

Opština Mali Zvornik ima bogatu istoriju, osnovana je 26. septembra 1955. godine, a dan opštine se slavi 17. septembra, u znak sećanja na oslobođenje mesta 1944. godine.