Jubilarni 90. Vukov Sabor: Slavlje srpskog jezika i kulture u Tršiću

U Vukovom Tršiću, gde „najlepše žubori srpski jezik“, kako ga je opisao sam Vuk Karadžić, održana je svečanost koja je označila kraj 90. Vukovog sabora, najznačajnije kulturne manifestacije kod Srba.

Manifestacija je počela tradicionalnim podizanjem saboraske zastave i izvođenjem „Himne Vuku“ koju je izveo hor Muzičke škole „Vuk Karadžić“ pod dirigentskom upravom Ivana Jovanovića.

Foto: RTV Podrinje

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, istakao je značaj Vukovog sabora koji traje već 90 godina. On je citirao reči Stefana Nemanje koji je govorio o važnosti jezika: „Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu? Zato je bolje izgubiti sve bitke i ratove nego izgubiti jezik.“ Petrović je istakao da srpski narod čuva svoj jezik, pesme, kulturu i identitet, i da to čini već vekovima.

Saborski besednik bio je patrijarh srpski Porfirije, koji je istakao da velike sile nastoje uticati na sudbine manjih naroda putem različitih sredstava, uključujući i kulturne identitetske intervencije. Patrijarh je naglasio da promena jezika ima za cilj promenu čoveka koji ga govori, što je antropološki fenomen. On je pozvao na odbranu jezika kao osnovnog ljudskog prava i upozorio na pokušaje nametanja promena u jeziku.

„Srpski jezik, jezik Vuka i Dositeja, Svetog Save i kralja Milutina, Despota Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića, Andrića i Crnjanskog, temelj i kolevka, sadržaj i prostor, hram i dom našeg nacionalnog identiteta danas se nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga promene i izvitopere, da mu preseku dotok životodanih sokova i da ga obezliče.

Ne treba posebno isticati, jer je prepoznatljivo, ali treba podvući, jer izgleda da nije svima i do kraja jasno, da ovde nije reč o jeziku kao nekom izdvojenom, samosvojnom fenomenu.

Promena jezika za cilj ima promenu čoveka koji ga govori, koji na njemu misli i piše, peva i plače, koji je tim istim jezikom formiran i kojim on formira druge.

Nadu nam uliva činjenica da ova nastojanja ne prolaze bez otpora i da se na sve strane naše zemlje podižu glasovi u odbranu jezika kao jednog od osnovnih ljudskih prava. Ta prava, danas kao i uvek do sada, zajedno sa institucijama od nacionalnog značaja, brojnim fakultetima i institutima,  brani i braniće Crkva“, rekao je patrijarh.

Sabor je okupio istaknute goste, uključujući rođenu Lozničanku Tamaru Vučić, suprugu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i ministarku kulture Maju Gojković.

Foto: RTV Podrinje

Programi sabora smenjivali su se tokom nedelje u Loznici, Banji Koviljači i Vukovom rodnom mestu.

U Naučno-obrazovnom centru „Vuk Karadžić“ otvorena je izložba „Anđeoski obrazi Hilandara“ autora hadži Dragana Tomanovića, slikara-konzervatora. Izložbu je otvorila Gordana Gavrić iz Zadužbine Manastira Hilandara.

Centralni saborski program pod nazivom „Venac igra u slavu Vuku“ izveo je ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice, dok je tradicionalno saborsko poselo „Kolo za Vuka“ upotpunilo ovu svečanost.

Vukov sabor ostaje ključna manifestacija za očuvanje srpskog jezika, kulture i identiteta, a njegova 90. godišnjica dokazuje da je njegova važnost i dalje neupitna.