Visoko priznanje Tomi Fili i njegovoj porodici od Dečje ambasade „Međaši“

Dečja ambasada „Međaši“ je poznata po svojoj posvećenosti pravima dece i humanitarnim akcijama koje su spasile mnoge živote. Ova organizacija je tokom rata u Bosni i Hercegovini izbavila oko 50 hiljada majki i dece iz ratnih područja, pružajući im sigurnost i nadu. Takođe, nakon katastrofe u Černobilju, ugostili su oko 3000 dece iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza, pružajući im podršku i toplinu u teškim trenucima.

Zlatna povelja „Dečja stolica“ je najviše priznanje koje ova organizacija dodeljuje pojedincima za izuzetan doprinos pravima dece i humanitarnom radu. Ovoga puta, to priznanje zasluženo ide beogradskom advokatu Tomi Fili i njegovoj porodici.

Dušan Tomić, generalni sekretar Dečje ambasade „Međaši“, ističe da nema ničega svetijeg ni časnijeg od borbe za pravdu, prava, čovekoljublja i rodoljublja, vrednosti koje su decenijama negovali Tomina porodica. Filo Filota, Tomin otac, i Tomo, zajedno s njim, posvetili su svoj život ovim vrednostima, a Tomo je nastavio istim žarom i posvećenošću. Bez podrške Tomine divne majke Eli i supruge Vesne, koje su stvarale sjajnu porodičnu atmosferu i nesebično pružale podršku, ovakva dela ne bi bila moguća.

Tomi Fila i njegova porodica su se istakli u borbi za ukidanje smrtne kazne, čak i u vremenima kada je to bilo kontroverzno. Njihova posvećenost pravdi i istini činila ih je svetlima stranom u pravosuđu, a njihova vera i predanost su ih odveli na visoke dužnosti i odlikovanja Srpske pravoslavne crkve.

Ovo prestižno priznanje biće uručeno Tomi Fili u njegovoj kancelariji u Beogradu u ponedeljak. To je zasluženo priznanje za njegov neumoran rad u zaštiti prava dece i promociji humanitarnih vrednosti. Tomina predanost ovim principima je inspiracija za sve nas, a Dečja ambasada „Međaši“ je ponosna što može da prepozna i nagradi takav nesebičan doprinos društvu.