Počele svetkovine Vuku u čast

Jubilarni 90. Vukov sabor je svečano otvoren u Loznici, u Vukovom domu kulture, gde su se okupili brojni gosti, ljubitelji kulture, i stručnjaci iz oblasti jezika i književnosti. Ova kulturna manifestacija posvećena je Vuku Stefanoviću Karadžiću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u srpskoj kulturnoj istoriji.

Sve je počelo u podnevnim časovima u lozničkom legatu Miće Popovića, gde je predstavljena Matica Srpska na temu „Arhiva i jezik – temelji identiteta“. Ovo predavanje je privuklo pažnju publike svojom dubokom temom koja se tiče očuvanja srpskog jezika i kulturnog nasleđa.

U večernjem programu, nakon izvođenja Mokranjčeve „Himne Vuku“, prisutni su uživali u projekciji filma „Prvi Vukov sabor“ iz kolekcije Jugoslovenske kinoteke. Film je pružio uvid u istoriju i značaj Vukovog sabora za srpsku kulturu.

Sabor je svečano otvorio Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture. On je istakao da je Vukov sabor najstarija kulturna manifestacija u Srbiji i primer dobre prakse u decentralizaciji kulture. Naglasio je da geografska veličina mesta poput Loznice ne sprečava stvaranje značajnih kulturnih događaja, a Vukov sabor je svakako jedan od njih.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice, Ljubinko Đokić, podsetio je na važnost Vukovog rada i istakao da je srpski jezik i pismo osnovno obeležje jednog naroda. On je naglasio da je čuvanje ćirilice i srpskog jezika od suštinskog značaja za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda.

Državni sekretar Ivanović je dodao da Vuk Stefanović Karadžić predstavlja ključnu ličnost u stvaranju srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta. On je istakao da je Vukov sabor više od kulturne manifestacije, već da predstavlja kontinuiranu brigu o srpskom jeziku, pismu i kulturi u celini.

Na kraju večeri, publika je bila oduševljena koncertom pod nazivom „Jubileji“ koji je izvela Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ povodom 150. godišnjice rođenja Sergeja Rahmanjinova. Koncert je bio vrhunski kulturni doživljaj i prava poslastica za ljubitelje muzike.

Jubilarni 90. Vukov sabor u Loznici obećava bogat program i dalje obeležavanje kulturnog nasleđa i jezika, čime se čuva sećanje na Vuka Stefanovića Karadžića i njegov doprinos srpskoj kulturi.