Direktan prenos Vukovog sabora: Pratite uživo na TV Podrinje kako se slavi srpska kultura, jezik i nasleđe u srcu Srbije

U Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, sve je spremno za veliko slavlje kulture i reči. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, obeležiće svoj 90. jubilej, od 11. do 17. septembra. Ovu svetkovinu prati niz događaja i svečanosti, a centralni trenutak Sabora svakako će biti beseda patrijarha srpskog Porfirija.

Svečano otvaranje saborovanja, zakazano je za 11. septembar u Vukovom domu kulture, kada će se obratiti domaćin gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović i Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture. U nastavku programa uslediće projekcija filma „Prvi Vukov sabor“ Jugoslovenske kinoteke. Veče će biti upotpunjeno koncertom Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“, kojim se obeležava ne samo 90 godina Vukovih sabora već i 45 godina postojanja ansambla i 150 godina od rođenja Sergeja Rahmanjinova.

Sabor donosi raznolik program tokom nedelje. U utorak, u Gimnaziji „Vuk Karadžić“, biće održano predavanje „Desanka Maksimović – pesnikinja humanosti i rodne zemlje“, povodom 125 godina od njenog rođenja i 30 godina od njene smrti. Istog dana, u Vukovom domu kulture, primadona Jadranka Jovanović održaće koncert „Vuku u čast“.

Sreda donosi program ‘Književne novine – 75 godina’ u Biblioteci Vukovog zavičaja, dok će u istom prostoru biti izvedena pozorišna predstava „Čehovljeva soba, sezona prva (devet malih priča)“ Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, inspirisana pričama A. P. Čehova.

U Naučno-obrazovnom kulturnom centru (NOKC) „Vuk Karadžić“ u Tršiću, pretposlednjeg dana saborovanja, biće predstavljen program „Međunarodni slavistički centar na Vukovom saboru“ i Srpski narodni ilustrovani kalendar „Danica“ za 2023. godinu. Svečanost će zatvoriti guslarsko veče u porti lozničke Pokrovske crkve.

Poslednjeg dana saborovanja, NOKC će ugostiti izložbu crteža „Anđeoski obrazi Hilandara“ Hadži Dragana Tomanovića, slikara konzervatora. Svečana završnica, tačno u podne na saborištu, uključuje „Himnu Vuku“, obraćanja gradonačelnika i patrijarhovu besedu, a zatim će ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice izvesti „Venac igra u slavu Vuka“. Poslednji program je saborsko poselo – „Kolo za Vuka“.

Vukov sabor se održava u čast velikog reformatora srpskog pisma i azbuke, Vuka Stefanovića Karadžića. Prvo saborovanje je održano u dvorištu Vukove obnovljene i osveštane spomen-kuće 17. septembra 1933. godine, i od tada se svake godine, uoči Male Gospojine, u Tršiću okupljaju poštovaoci njegovog dela. Organizatori 90. Vukovog sabora su Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i Grad Loznica uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

Podsećamo, Vukov sabor je ove godine, povodom Dana državnosti, dobio priznanje od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji ga je odlikovao Sretenjskim ordenom drugog stepena „za naročite zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti povodom 90 godina postojanja“.

Vukov sabor je, ne samo obeležavanje srpske kulturne baštine, već i prilika za okupljanje i očuvanje nacionalnog identiteta, čime se nastavlja njegova važna uloga u srpskom društvu.