U nedelju obeležavanje 109. godišnjice Bitke iznad oblaka na Gučevu

Foto: Mladen Knežević

U nedelju, 10. septembra, Loznica će biti domaćin svečanog obeležavanja 109. godišnjice Bitke iznad oblaka, poznate kao Bitka na Gučevu. Manifestacija će se odvijati kod spomen-kosturnice na Gučevu, gde će biti položeni venci i održan prigodan umetnički program.

Kod spomenika će se obratiti pomoćnik gradonačelnika, gospodin Ljubinko Đokić, i Miodrag Stojnić, predsednik Udruženja građana ‘Gučevski marš’. U okviru umetničkog programa, prisutni će moći da uživaju u nastupu poznatog guslara Milutina Đuričića, kao i etno grupe ‘Lozice’.

Za sve zainteresovane koji žele da prisustvuju obeležavanju godišnjice Gučevske bitke, obezbeđen je besplatan organizovan prevoz. Autobusi će polaziti iz Loznice sa parkinga kod železničke stanice u nedelju u pola jedanaest, a povratak će biti organizovan po završetku programa.

Ovo svečano obeležavanje predstavlja priliku da se oda počast hrabrim vojnicima koji su se žrtvovali tokom Bitke iznad oblaka na Gučevu i da se zajedno očuva sećanje na ovu važnu epizodu iz srpske istorije.

Spomen-kosturnica na Gučevu predstavlja zajedničku grobnicu srpskih i austrougarskih vojnika koji su izgubili živote tokom ovih borbi. Austrijanci su je podigli 1916. godine, ali je nakon oslobođenja teritorije, postala zajedničko mesto sećanja, sa srpskim vojnicima koji su tu sahranjeni, a austrougarski simboli zamenjeni srpskim od 1929. godine.

Bitka na Gučevu je bila ključni deo Velikog rata, gde su se srpski vojnici hrabro suprotstavili austrougarskim snagama. Borbe su trajale čak 55 dana, od septembra do novembra 1914. godine. Ova bitka je bila jedna od prvih rovovskih bitaka u svetu i ostala je upamćena kao jedna od najtežih tokom celog rata.