Odlazak velikog čoveka i slikara Dragana Bartule

U Loznici je, sinoć, iznenada, preminuo Dragan Bartula(64), jedan od najboljih srpskih slikara, danas, koji je radio i kao scenograf u većem broju pozorišnih predstava, dobitnik „Vukove nagrade“.

Bartula je rođen 1959. godine u Sokolcu, a sociologiju  je studirao u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu. Itsaknuti je član je udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), i udruženja likovnih stvaralaca Šapca (ULSŠ), Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine (ULUIH) i Umetničkog bratstva manasitra Dobrun.

Iza sebe je ostavio, pored ostalog, veliki pečat kao stvaralac u KUD „Karadžić“ u Loznici.Bartula je izlagao 48 puta u zemlji i inostranstvu,Učesnik je pedesetak likovnih kolonija u zemlji i svetu,Pored „Vukove nagrade“, dobitnik je i drugim velikih uzdarja.

 Bio je omiljeni učitelj generacija lozničkih đaka u Osnovnok školi u Kadinjači, gde je u novoj školskoj godiini, trebalo da izvede četvrti razred i ode u zasluženu penziju.Bio je cenjen, poštovan i uvažavan i kao umetnik, i kao sugrađanin i umetnik u Loznici, a trajno vezan za svoj zavičaj -Sokolac i Republiku Srpsku, za čije je stvaranje, u mnogim pogledima, dao značajan doprinos.