Crveni krst Loznica danas obeležava Međunarodni dan nestalih

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan nestalih, dan posvećen sećanju na sve one koji su nestali tokom sukoba ili nesreća. Ovo je prilika da se izrazi saosećanje i solidarnost sa porodicama nestalih osoba, kao i njihovo pravo da saznaju istinu o sudbini svojih voljenih.

Ovaj dan je duboko emotivan, podseća nas na žrtve i poziva nas da odamo počast onima koji su nestali. Činjenica da se i danas traga za skoro 10.000 ljudi koji se vode kao nestali nakon ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, ukazuje na kompleksnost i važnost ovog pitanja. Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se i dalje traga za 9.876 osoba nestalih tokom ratova devedesetih godina. Od tog broja, oko 3.700 osoba je srpske nacionalnosti, prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i nadležnih organa u Republici Srpskoj.

Rasvetljavanje sudbine nestalih osoba ostaje prioritetna aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Srbije. Njihov trud ne samo da se fokusira na domaći teren već i na uspostavljanje porodičnih veza među izbeglicama. U tom smislu, projekat pod nazivom „Trace the Face“, pokrenut 2013. godine, ima za cilj podršku hiljadama izbeglica koje dolaze iz zemalja Bliskog istoka i Afrike, kako bi ponovo uspostavili prekinute porodične veze i pronašli svoje razdvojene srodnike.

Kroz ovaj projekat, internet platforma omogućava objavljivanje fotografija tražilaca. Pregled ovih fotografija je dostupan svima širom sveta na veb sajtu projekta www.tracetheface.org. Takođe, tražioci koji žele da pronađu svoje srodnike mogu objaviti svoje fotografije putem nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u različitim zemljama.

„Trace the Face“ trenutno ima preko 22.000 registrovanih tražilaca i više od 34.000 registrovanih nestalih osoba. Ovaj projekat je dokaz da su solidarnost i podrška ključni u očuvanju ljudskih veza i pružanju nade onima koji tragaju za svojim najbližima.