Jubilej zdravstvene zaštite u Loznici: Otvaranje izložbe „Tanka linija — Između leka i otrova“ u Muzeju Jadra

Obeležavajući dva značajna jubileja u oblasti zdravstvene zaštite, izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ donosi zanimljivo putovanje kroz istoriju farmacije i zdravstvene prakse u Loznici. Multidisciplinarni projekat, čiji su autori Ivan Stanić, viši kustos istoričar umetnosti, Jelena Manojlović, kustos farmaceut, i Svetlana Mitrović, kustos etnolog, osmišljen je sa ciljem da osvetli dinamičnu granicu koja razdvaja lek i otrov, ističući da je samo doza ta koja ih razdvaja.

Izložba se može pohvaliti bogatstvom predmeta koje su doprineli različiti partneri i institucije širom Srbije. Predmeti iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Rudarsko-geološkog fakulteta i Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Narodnog muzeja u Požarevcu, kao i PTT muzeja u Beogradu, čine važan deo ove izložbe. Ovo bogatstvo doprinosa jasno ukazuje na važnost teme kojom se izložba bavi i široku podršku koju je dobila.

Gostovanje izložbe u Muzeju Jadra ostvareno je uz saradnju Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici i podršku Gradske uprave Loznica, a inicijativa za organizaciju ovog događaja potekla je od Apotekarske ustanove u Loznici. Ova izložba ne samo da obeležava dva važna jubileja, već i ističe ulogu farmacije i zdravstvene zaštite u kontekstu šireg društvenog i kulturnog razvoja.

Posetioci Muzeja Jadra imaće priliku da istraže izložbu „Tanka linija – Između leka i otrova“ svakog radnog dana od 8 do 19 časova sve do 18. septembra 2023. godine. Ovaj jedinstveni put kroz istoriju farmacije pruža duboko razmišljanje o suptilnoj granici koja deli korisnost od opasnosti u svetu lekova i supstanci koje koristimo za očuvanje zdravlja.

Jubileji koje izložba obeležava prilika su da se podsetimo koliko je farmacija važna disciplina u očuvanju i unapređenju ljudskog zdravlja.