Loznica se priprema za početak nove školske godine uz implementaciju smernica Ministarstva prosvete

U gradskoj upravi Loznice danas je održan Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola, na kome je potvrđeno da je sve spremno za početak nove školske godine u Loznici.

Ministarstvo prosvete uputilo je svim osnovnim i srednjim školama Smernice za organizaciju obrazovno – vaspitnog rada u narednoj školskoj godini. U smernicama je navedeno da se prvog radnog dana đaci upoznaju sa planom rada, kao i da se kroz razgovore odnosi u školi zasnivaju na poštovanju, uvažavanju, saradnji i solidarnosti.

U prvoj nastavnoj nedelji planirano je da se održe radionice, a u drugoj inicijalni testovi provere znanja gradiva iz prethodne školske godine.

Pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, resorno zadužen za obrazovanje, rekao je da su smernice Ministarstva prosvete i njihova implementacija u lozničkim školama povod za organizovanje današnjeg Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Jelena Mirković, predsednica Aktiva direktora srednjih škola istakla je da je cilj smernica koje je uputilo Ministarstvo razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti, kroz promociju tolerancije, saradnje, međusobnog poštovanja, uz uvažavanje različitosti među učenicima.

U Smernicama stoji i da su škole u obavezi da godišnjim planom rada predvide samovrednovanje rada škole u oblastima kvaliteta – podrška učenicima i opšta atmosfera u školi.

U srednjim školama posebna pažnja usmeriće se na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti. Do kraja prvog polugodišta, škole treba zajedno sa učenicima i roditeljima da kreiraju identitet škole tako što će definisati zajedničke vrednosti, očekivana ponašanja i ishode ponašanja u okviru škole i društva u celini, koje su u skladu sa utvrđenim identitetom. 

Ministarstvo prosvete je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova napravilo predlog programa konkretne saradnje. Neće biti nijedne škole u Srbiji u kojoj i u vreme odmora i za početak i na kraju nastavnog dana neće biti pripadnici policije. Biće pojačan broj policajaca u okolini svih škola.