Članovi KUD „Karadžić“ putuju u Portugal na međunarodni festival folklora

Članovi prvog folklornog ansambla Kulturno-umetničkog društva „Karadžić“ iz Loznice imaju jedinstvenu priliku da predstave svoju tradicionalnu kulturu na međunarodnoj sceni. Naime, ansambl je dobio poziv da učestvuje na prestižnom međunarodnom festivalu folklora „Folkfaro“ u Portugalu, koji će se održati od 18. do 28. avgusta.

Predsednik sekcije, Đorđe Vagurić, istakao je da su igrači spremni za ovu kulturnu razmenu te da su uspeli da obezbede finansijska sredstva za putovanje. „Međunarodni festival folklora ‘Folkfaro’ privukao nas je svojom reputacijom i šansama koje pruža za razmenu iskustava sa folklornim ansamblima iz celog sveta. Naši nastupi su planirani ne samo u gradu Faro, već i na nekoliko okolnih mesta, čime ćemo imati priliku da predstavimo bogatstvo naše tradicije“, rekao je Vagurić.

Zahvaljujući angažovanju lokalne zajednice i donacijama, ansambl je uspeo da prikupi deo potrebnih sredstva za putovanje, koje za 23 člana iznosi nešto preko milion dinara, dok će za put unutar Portugala troškove prevoza snositi organizator festivala.

Odlazak KUD „Karadžić“ na festival „Folkfaro“ predstavljaće priliku da se srpska folklorna tradicija predstavi široj svetskoj publici i unapredi međunarodna saradnja u oblasti kulture.