Nova umetnička dela u selu iz XIX veka

Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“  organizatori su 23. Međunarodne multimedijalne studentske likovna kolonije koja se odvija u Tršiću od 9. do 17. jula.

Kolonija svake godine okuplja studente i profesore sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu u cilju povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima umetničkog stvaranja.

U svojim kreativnim radionicama, kolonija okuplja slikare, grafičare, vajare, dizajnere, tekstilce, kostimografe, performere, kao i teoretičare umetnosti.

Ove godine u radu kolonije učestvuju studenti i profesori sa umetničkih fakulteta iz Meksika, Bugarske, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

Umetnički direktor je Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, a rukovodilac Drago Simić, magistar slikarstva u Centru za kulturu.

“Namera organizatora je da omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i da promoviše Znamenito mesto Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup.” – kaže Simić.

U zanimljivom ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom znamenitom mestu. Rad u koloniji polaznicima pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva, tako da svako od njih, energijom uloženom u sopstveni i zajednički rad, doprinosi uspešnoj realizaciji kolonije.