Cikote: Sećanje na žrtve nacističkog terora u Drugom svetskom ratu

U selu Cikote, kod spomenika žrtvama nacističkog terora danas je obeležena 82. godišnjica stradanja civila u Drugom svetskom ratu.

Posle verskog obreda i državne himne u izvođenju etno-grupe „Lozice“, vence su položili predstavnici Grada Loznice, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, Gradskog odbora SUBNOR-a, Mesne zajednice Cikote i građani.

U ime Grada Loznice prisutnima se obratio Milan Jugović, član Gradskog veća, koji je istakao važnost očuvanja sećanja na ovakve događaje. Ovakvi skupovi doprinose tome da se ne zaboravi prošlost i da se čuva sećanje na nevine žrtve.

Istoriju stradanja civila gornjeg Jadra tokom prolaska kaznene ekspedicije u oktobru 1941. godine bliže je izložio istoričar Goran Vilić, upravnik u Muzeju Jadra. Njegovo izlaganje podsetilo je prisutne na surove okolnosti tog vremena i heroizam onih koji su se usprotivili zlu.

Danas su Cikote, još jednom, postalo mesto gde se čuva sećanje na prošle generacije i njihovu hrabrost u teškim vremenima. Obeležavanje 82. godišnjice stradanja civila tokom Drugog svetskog rata podsetnik je da ne smemo zaboraviti prošlost i napore onih koji su se borili za slobodu.