Zvornik na Forumu pametnih gradova u Sarajevu

Grad Zvornik je jedan od učesnika šestog Foruma pametnih gradova, koji je održan u Sarajevu. Učesnici su razgovarali o digitalnoj transformaciji lokalnih zajednica, njihovom umrežavanju i razmeni dobrih praksi. Gradovi Mostar, Zenica i Prijedor realizuju aplikacije pametnog parkinga o čemu je bilo reči tokom panel diskusija.

„Grad Zvornik je uključen u projekat ‘Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH’ u okviru kojeg smo implementirali aplikaciju ‘Građanska patrola’ i izradili Mapu puta digitalne transformacije. U proteklom periodu radili smo i na takozvanim otvorenim podacima, kako bismo našu lokalnu administraciju približili sferi digitalizacije,“ rekla je Dragana Milošević, šef Kabineta gradonačelnika, koja je učestvovala na Forumu.

Organizator Foruma pametnih gradova je Bit alijansa. Projekat “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanako d.o.o, DiViSi Solušns d.o.o. u okviru razvojnog programa koji implementira Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, zajedno sa udruženjem Bit Alijansa.