Loznica obeležila 18. oktobar, Dan borbe protiv trgovine ljudima

Gradska organizacija Crvenog krsta, akcijom u školskom parku, danas je obeležila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Evropska komisija 2007. godine proglasila je 18. oktobar za Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Važnost ove teme i njen uticaj na ljudski život, doveli su do aktivnog uključivanja Crvenog Krsta Srbije u borbu protiv ovog ozbiljnog problema.

Ispred gradske organizacije Crvenog krsta Loznice, obratila nam se sekretarka Zorica Vladić, koja je navela značaj obeležavanja 18. oktobra, kao Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ali i 30. jula, kada se obeležava i svetski dan pomenutog fenomena. Napominje da organizacija Crvenog krsta, utiče na okolinu i osvešćivanje društva, posebno kroz vršnjačke edukacije, za koje obučavaju veliki broj volontera, koji na adekvatan način prenose znanje i najvažnije informacije vezane za temu trgovine ljudima. Ističe da su u fokusu polaznici osnovnih i srednjih škola, ali i druge ciljne i rizične grupe. Na kraju se zahvaljuje volonterima na nesebičnom radu i požrtvovanosti, odvajanju sopstvenog slobodnog vremena i bezuslovnom uključivanju u sve aktivnosti.

Nakon sekretarke, obratile su nam se i volonterke gradske organizacije Crvenog krsta.

Jelena Bodiroga, koja je volonter Crvenog krsta već 8 godina, iznela je svoje iskustvo – Pre 5 godina prošla sam obuku, kako bih mogla da govorim na temu trgovine ljudima. U proteklom periodu održali smo radionicu na zadatu temu, u prostorijama Dnevnog boravka „Sunce“, koja je bila izuzetno zanimljiva i veoma interaktivna, s obzirom da su polaznici imali brojna pitanja.

Dodaje da se raduje daljim aktivnostima i nada se novim radionicama.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije „Vuk Karadžić“ i volonterka Crvenog Krsta, Marija Lazarević rekla nam je koliko su obavešteni njeni vršnjaci o datom problemu i koje su najčešći oblici trgovine ljudima – Znanje i informisanost okoline o trgovini ljudima je na površnom nivou. Međutim, pri radionicama, svi pokazuju interesovanje za detaljnija objašnjenja, odnosno, najčešća pitanja tiču se oblika trgovine, načina funkcionisanja, rešavanja problema. Uglavnom govorimo o seksualnoj eksploataciji na internetu ili radnoj eksploataciji.

Mnogobrojnim akcijama i radionicama, organizacija Crvenog krsta, nastaviće da radi na podizanju svesti i ukazivanju bitnosti ovog društvenog problema.