Vršnjački edukatori dele znanje o emocionalnoj pismenosti s osnovcima

Volonteri lozničke Kancelarije za mlade koji su prošli kamp mentalnog zdravlja uspešno su realizovali prvu radionicu u Vukovoj spomen školi u Tršiću. Ovaj inovativni program podstiče emocionalnu pismenost među mladima, omogućujući im da bolje razumeju sebe i druge, kao i da razvijaju veštine za upravljanje emocijama i stresom.

Maj, mesec ove godine, bio je vreme kada su mladi volonteri prošli intenzivan kamp mentalnog zdravlja, vođen od strane master psihologa i geštalt terapeuta Suzane Krstić. Na ovom kampu su stekli dragoceno znanje i veštine koje sada prenose mlađim generacijama. Radionice su fokusirane na psihološke igre i vežbe koje pomažu mladima da se bolje upoznaju, prepoznaju svoje emocije i razvijaju socio-emocionalne veštine.

Jedan od ključnih aspekata ovih radionica je podrška mladima u razumevanju njihovih kvaliteta i vrlina, a takođe i pružanje alatki za unapređenje međuljudskih odnosa. Emotivna inteligencija i empatija su centralne teme ovog programa, podstičući mlade da razvijaju dublje razumevanje sebe i drugih.

Kancelarija za mlade prepoznala je važnost pružanja psihološke podrške mladima tokom perioda intenzivnih promena koje prolaze tokom adolescencije. Stvaranje čvrstih temelja za njihovo mentalno zdravlje u ovom vremenu može imati dugoročno pozitivan uticaj na njihovu budućnost.

Prednost ovog programa jeste što vršnjački edukatori koji ga vode su bliski godinama svojim vršnjacima. Ovo olakšava stvaranje poverenja i razumevanje među učesnicima, smanjujući stigmu i strah od razgovora o mentalnom zdravlju. Mladi volonteri su ujedno i uzori svojim vršnjacima, pokazujući da je razgovor o mentalnom zdravlju važan korak prema emocionalnoj dobrobiti.

Ovaj program predstavlja korak napred u podsticanju mentalnog zdravlja među mladima i pruža nadu za budućnost u kojoj će emocionalna pismenost biti široko rasprostranjena među mladim generacijama.