Velika duhovna radost u Azbukovici slava Svetog Jovana

Hrišćanska pravoslavna zajednica “Sveti Jovan Bogoslov” proslavila je svog zaštitnika Svetog Jovana Bogoslova, u prisustvu episkopa šabačkoj Jeroteja, koji je prerezao slavski kolač, osvetio slavsko žito i besedio narodu u ljubovijskom hramu.

Drevni sveti hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Ljuboviji postao je centar duhovnog zajedništva tokom svečane Svete Liturgije koja je nedavno održana. Slavlje je predvodio arhijerejski namesnik azbukovački protojerej stavrofor Dragan Sekulić, u prisustvu protosinđela Serafima, nastojatelja manastira Bjele Vode, i arhijerejskog namesnika rađevskog protojereja Branka Jovljevića.

Ova svetkovina privukla je mnoge vernike sa leve obale Drine, iz Republike Srpske, koji su došli da učestvuju u radosti i proslavi svoje braće u matici, kao što su činili i njihovi slavni preci. Atmosfera u hramu bila je ispunjena svečanošću i duhovnim zanosom dok su vernici pažljivo slušali Svetu Liturgiju i uživali u svakoj reči vladike Jeroteja.

Rodoljub Đukanović iz Bratunca, u Republici Srpskoj, izrazio je svoje oduševljenje ovim događajem rekavši: „Milina je za dušu i telo slušati liturgiju i gledati svečani slavski čin u ovom drevnom svetom hramu i uživati u svakoj reči zaista zlatoustog vladike Jeroteja.“ Vernici su bili duboko ganuti prisustvom episkopa šabačkog Jeroteja, koji je govorio o velikom delu Svetog Jovana Bogoslova, „voljenog Hristovog učenika i apostolu ljubavi.“

Na slavlju je takođe bio prisutan Milan Jovanović, predsednik opštine Ljubovija.

Antrfile

Na praznik Svetog Jovana Bogoslova episkop šabački Jerotej bio je u mestu Lonjinu i tom prilikom je obišao radove na Hramu koji je posvećen Začeću Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Velika radost za ovo mesto i veliki broj vernog naroda mesta Lonjina dočekalo je svog Episkopa Jeroteja.