Početak manifestacije „Dani Jovana Cvijića“ u Loznici sa izložbom „Karavan klime 4.0“

Manifestacija „Dani Jovana Cvijića“ započela je svečanim otvaranjem izložbe „Karavan klime 4.0 (Voda i klimatske promene)“ u Muzeju Jadra u Loznici. Ova izložba predstavlja deo šireg programa posvećenog istaknutom srpskom naučniku Jovanu Cvijiću, čiji je doprinos geografiji i naučnom radu ostavio dubok trag.

Izložbu je otvorio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, istakavši značaj ovog događaja. Đokić je podsetio da Loznica ima čast da bude grad u kojem su rođeni velikani poput Vuka Karadžića, Jovana Cvijića i Miće Popovića, te da je važno negovati sećanje na ove velikane.

„Vuk je govorio da treba krčiti stazu za one koji dolaze posle, i tako je i bilo. Posle Vukove smrti, na svet je došao Cvijić, istaknuti naučnik. Čovek koji je osnovao Srpsko geografsko društvo, Geografski zavod, bio je predsednik Srpske kraljevske akademije, ugledni profesor Beogradskog univerziteta, a kasnije i njegov rektor i počasni doktor dva univerziteta – Sorbone i Karlovog“, istakao je Đokić.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice je takođe podsetio na Cvijićevu mudrost. „Cvijić je često govorio da kao narod previše pričamo, a malo radimo. Zasigurno, u Srbiji, a i u Loznici u poslednjih 10 godina, više se radi nego što se priča“, zaključio je Đokić.

Manifestacija „Dani Jovana Cvijića“ će trajati tokom oktobra i novembra, i obuhvatiće različite aktivnosti posvećene naučnom, kulturnom i društvenom nasleđu ovog velikog naučnika. Izložba „Karavan klime 4.0“ predstavlja samo početak ovog događaja, koji će inspirisati mlade generacije da nastave putem velikih Srba poput Jovana Cvijića i doprinesu društvu svojim idejama i delima. Postavljena u Muzeju Jadra i može se pogledati do 10. oktobra 2023. godine svakog radnog dana od 8 do 19 časova.