Loznica se pridružila Regionalnom centru za upravljanje otpadom na Ubu

U nastojanju da poboljšaju upravljanje otpadom i unaprede kvalitet života svojih građana, četiri lokalne samouprave – Loznica, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, pridružile su se Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ d.o.o. Ub. Ovo je važan korak koji će omogućiti modernizaciju sistema upravljanja otpadom za ukupno 15 gradova i opština.

Ugovore o pridruživanju potpisali su gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i predsednici opština Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija – Ivan Isailović, Zoran Jevtić i Milan Jovanović. Potpisivanju su prisustvovali i direktor Regionalnog centra „Eko – Tamnava“ Zoran Petrović i ministarka Irena Vujović.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Očekuje se da će u narednom periodu biti izgrađena regionalna deponija u selu Kalenić, opština Ub. Ova deponija će biti opremljena kompletnom pratećom infrastrukturom, uključujući transfer stanicu, reciklažne centre, postrojenje za biološki tretman otpada i druge objekte neophodne za adekvatno rešavanje problema upravljanja otpadom.

Realizacijom ovog projekta izgradnje najvećeg regionalnog i reciklažnog centra u Srbiji, sistemski će biti rešen problem upravljanja otpadom za građane Ub, Valjeva, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Kočeljeve, Vladimirovca, Barajeva, Lazarevca i Obrenovca. Od juče, ovaj problem je rešen i za građane Loznice, Malog Zvornika, Krupnja i Ljubovije.

Pridruživanje Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ d.o.o. Ub predstavlja važan korak ka boljem upravljanju otpadom i očuvanju životne sredine za sadašnje i buduće generacije građana ovih opština. Očekuje se da će ovaj projekat doprineti rešavanju ekoloških izazova i unapređenju kvaliteta života u celom regionu.