Lozničani osumnjičeni za kopanje tunela ka Višem sudu u Podgorici

Lozničani, Milan Marković (1970), Veljko Marković (1991) i Vladimir Erić(1991), nalaze se pod sumnjom da su bili uključeni u prokopavanje tajnog tunela koji je nedavno otkriven u depou Višeg suda u Podgorici. Prema najnovijim informacijama, policija Crne Gore planira podnošenje krivičnih prijava i protiv drugih osumnjičenih osoba čija imena nisu još uvek otkrivena, preneo je Libertas press.

Izvor blizak istrazi je naveo da su osumnjičeni iz Srbije, koji se dovode u vezu s ovim slučajem, najverovatnije pobegli u Bosnu i Hercegovinu nakon što je tunel otkriven. Identitet jednog od osumnjičenih, po nezvaničnim izvorima, utvrđen je zahvaljujući njegovoj platnoj kartici koja se vodi na njegovo ime.

Nikola Terzić, vršilac dužnosti direktora Uprave policije, je u emisiji „Načisto“ na Televiziji Vijesti pokazao fotografiju žene koja je koristila lažnu ličnu kartu sa imenom Andrijana Marić. Građane je zamolio za pomoć u identifikaciji ove osobe.

Istraga o motivima kopanja tunela još uvek je u toku, a Terzić je otkrio da je istraga skoro deset dana u toku. Službenice podgoričkog Višeg suda slučajno su otkrile tunel prilikom popisa stvari u depou, ali predsednik suda Boris Savić tada nije otkrio kuda tunel vodi.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kasnije je saopštio da tunel vodi do privatnog stana u jednoj od obližnjih zgrada. Prema saznanjima, grupa osumnjičenih je zakupila ovaj stan neopremljen 23. jula, a pretpostavlja se da su ubrzo nakon toga počeli sa kopanjem tunela.

Jedna od osoba koja je koristila lažnu ličnu kartu za zakup stana, navodno je ponudila dve kirije unapred u iznosu od 2.800 evra i rekla da planira da koristi prostorije za šnajdersku radnju i salon venčanica. Ugovor o zakupu nije bio overen kod notara.

Policija je pronašla kombi koji su osumnjičeni koristili za odnošenje šuta iz podruma stana u mestu Botun, blizu Podgorice. Gde je tačno odnošen šut iz tunela zvanično još nije saopšteno.

Nakon što bi završili sa kopanjem ispod Njegoševe ulice, osumnjičeni iz Loznice i drugi osumnjičeni su, prema informacijama iz policije, odlazili u iznajmljen stan na Zabjelu. Policija sumnja da su možda imali još jedan štek stan.

Iako detalji o motivima kopanja tunela još uvek nisu potpuno jasni, postoji nekoliko teorija, uključujući krađu dokaznog materijala iz sudskog depoa, bekstvo pritvorenika ili čak mogućnost povezanosti sa ozbiljnom kriminalnom grupom iz Crne Gore.

Nikola Terzić je zaključio da istraga i dalje traje, te da će krivična prijava koja će biti podneta predstavljati samo prvi korak u ovom složenom slučaju.

Istraga o ovom neobičnom događaju nastavlja se, a javnost ostaje u iščekivanju konačnih rezultata i motivacija iza kopanja tunela u samom centru Podgorice.