Duhovno zajedništvo u Zvorniku: Patrijarh služio liturgiju u novoizgrađenom hramu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije postao je prvi patrijarh u poslednjih 90 godina koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku. Ovaj značajan događaj obeležen je osvećenjem novoizgrađenog Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u prisustvu brojnih vernika, kao i visokih zvaničnika, uključujući predsednika Republike Srpske, Milorada Dodik,a i predsednika Vlade Radovana Viškovića.

Veliki broj vernika iskazao je svoje poštovanje i ljubav prema patrijarhu, dok je on, sa svoje strane, preneo važnu poruku duhovnog jedinstva i zajedništva.

Patrijarh je podsetio na istorijski značaj Zvornika, ističući da je upravo ovde, 1232. godine, nastala Mitropolija zvorničko-srpska, samo trinaest godina nakon što je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost za vreme Svetog Save.

Predsednik Dodik, koji je kum hrama, izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne u gradnji, istakavši da Zvornik zaslužuje ovakvu svetinju.

Patrijarh i episkop Fotije ovom prilikom uručilu su visoka odlikovanja dugogodišnjem gradonačelniku Zvornika, Zoranu Stevanoviću, aktuelnom gradonačelniku Bojanu Ivanoviću, te drugim ustanovama i pojedincima, zaslužnim za podizanje hrama.  

Podsećamo, patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u Zvornik, gde je pred starim hramom Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji obeležava dva veka postojanja, dočekan sa velikom radošću. Dok su stotine mališana odevenih u narodne nošnje i učenika zvorničkih osnovnih i srednjih škola duž gradskih ulica i u samoj crkvenoj porti bacali pred patrijarha cveće i ružine latice.

Ova poseta patrijarha ostaje ne samo u sećanju vernika Zvornika, već i kao važan trenutak u istoriji ovog grada i Srpske pravoslavne crkve u celini.