Patrijarh Porfirije u Zvorniku: Poseta starom hramu koji slavi dva veka

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u Zvornik, gde je pred Starim hramom Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji obeležava dva veka postojanja, dočekan sa velikom radošću. Ovaj događaj okupio je hiljade vernika, a grad je oživeo uz pesmu, narodne nošnje i veliko zajedništvo. Osim proslave vekovnog jubileja crkve, patrijarh i episkop Fotije izrazili su duboko duhovno povezivanje sa Republikom Srpskom i njenim narodom.

Foto: RTV Podrinje

Dok su stotine mališana odevenih u narodne nošnje i učenika zvorničkih osnovnih i srednjih škola duž gradskih ulica i u samoj crkvenoj porti bacali pred patrijarha cveće i ružine latice, atmosfera je bila ispunjena oduševljenjem i toplim prijemom.

Episkop Fotije je obraćajući se prisutnima podsetio na istoriju Starog zvorničkog hrama, istakavši da je on kroz vekove prošao kroz mnoge izazove, ali se uvek iznova podizao i obnavljao. Hram je pretrpeo razaranja za vreme turske vlasti, za vreme Austrije su mu zvona skidana i pretopljena za metke, a tokom Drugog svetskog rata, u vreme NDH, bio je teško oštećen do te mere da u njemu nije moglo biti bogosluženja. Ipak, zahvaljujući nepokolebljivoj veri i trudu vernog naroda, hram je ponovio svoj sjaj i dobio izgled koji danas ima.

Foto: RTV Podrinje

Episkop je naglasio da je Zvornik poseban i po bogatstvu crkvenog života, gde se redovno održavaju nedeljna bogosluženja, liturgije, sveta pričest i veronauka, a deca pevaju u slavu Božiju. Veliki broj vernika koji je dočekao patrijarha svedoči o dubokom duhovnom povezivanju i vernosti pravoslavnoj veri.

Patrijarh Porfirije je istakao da su i on i episkop Fotije rođeni na području Vojvodine, ali da im je koreni i poreklo sa ovih prostora, konkretno iz Zmijanja i Dervente. Dodao je da je dolazak u Republiku Srpsku za njega poseban blagoslov, jer ova teritorija ne poznaje veštačke granice između naroda i Crkve. Istakao je Republiku Srpsku kao „maticu našeg naroda preko Drine“, gde su Srbi vekovima živeli i gde će ostati.

Patrijarh je podsetio na istorijski značaj Zvornika, ističući da je upravo ovde, 1232. godine, nastala Mitropolija zvorničko-srpska, samo trinaest godina nakon što je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost za vreme Svetog Save.

Osvrćući se na duhovno bogatstvo Republike Srpske, patrijarh Porfirije je istakao da se nigde drugde ne oseća tako prisutno blagodet Božija, tajna Hrista, krsta i stradanja, ali stradanja radi vere, ne zbog bilo čega drugog. Istakao je da je važno živeti i svedočiti da je Hristos raspeti i vaskrsli Spasitelj sveta, ne samo za određene ljude, već za sve ljude.

Patrijarh je izrazio svoje poštovanje prema Zvorniku i njegovim stanovnicima, a ovaj događaj će ostati upamćen kao poseban trenutak za ovaj grad i njegovu crkvu.

Pored vernika, dočeku patrijarha prisustvovali su i brojni zvaničnici, uključujući gradonačelnika Zvornika Bojana Ivanovića, njegovog zamenika Miloša Tomića, kao i mnoge ličnosti iz političkog i javnog života grada.

Foto: RTV Podrinje

Ovo je takođe istorijski trenutak jer će patrijarh srpski Porfirije biti prvi patrijarh posle 90 godina koji će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku. Ova činjenica izazvala je veliko interesovanje vernika da ga dočekaju i prisustvuju ovoj svečanoj službi.

Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice, gde će patrijarh sutra služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, je građevinski završen, a trenutno se radi na freskopisima. Ovaj hram ponosi se sa dva monumentalna zvona visoka po 54 metra sa krstovima, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara. Dužina hrama sa oltarom iznosi 21 metar, dok je širina 19 metara.

Ova poseta patrijarha srpskog Porfirija ostaje ne samo u sećanju vernika Zvornika, već i kao važan trenutak u istoriji ovog grada i Srpske pravoslavne crkve u celini.