Cerski marš u čast hrabrih vojnika i njihove borbe za slobodu

Ovogodišnji Cerski marš, koji je već osmi put okupio brojne učesnike, obeležava duboko usađeno sećanje na hrabre vojnike koji su svoje živote položili tokom desetodnevne bitke na Ceru, boreći se za slobodu svojih ljudi i svoje zemlje.

Uprkos nadmoćnosti Austrougarske, srpska vojska je pokazala neuništiv duh i čuveni „srpski inat“ tokom bitke na Ceru. Njihova odanost svojoj zemlji bila je ključni faktor koji ih je podstakao da ne pokleknu pred protivnikom. Ta hrabrost i istrajnost su obeležile ovu bitku kao simbol srpskog otpora i borbe za slobodu.

Cerski marš 2023. započeo je ispred Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, a učesnici su se uputili prema Tekerišu, prešavši ukupno 32 km. Organizatori su obezbedili odmore u svakoj mesnoj zajednici kroz koju se prolazilo, a da Marš na Cer povezuje generacije i neguje duh odanosti i slobode, dokaz su i mladi, Stefan Gajić i Aleksandar Kostić, koji su pod punom vojnom opremom koračali na čelu kolone.  

Danica Veselinović, član Organizacionog odbora manifestacije, istakla je da je Cerski marš tokom godina postao sve veći i da privlači učesnike „sa strane“, pokazujući da se sećanje na ove događaje širi i izvan lokalnih okvira.

„Odavanje počasti našim precima i izražavanje zahvalnosti za slobodu koju danas uživamo je najmanje što možemo učiniti“, naglasila je Veselinovićeva.

Ova manifestacija oslikava spoj odanosti prema prošlosti i želje da se istaču vrednosti slobode i zajedništva, a  inicirana i pokrenuta je od strane Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, uz podršku Grada Loznica.