Odbornici lokalnog parlamenta uskoro razmatraju Odluku o rebalansu budžeta

Na predstojećoj 23. redovnoj sednici Skupštine grada Loznice, odbornici će, između ostalog, razmatrati Odluku o rebalansu budžeta grada za tekuću godinu.

Na poslednjem zasedanju Gradskog veća kojim je predsedavao gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je razmatrana Odluka o rebalansu budžeta Grada Loznice za ovu godinu.

Suština prvog rebalansa budžeta je, kako je zajednički konstatovano, u uvećanju prihoda. Oni su, dakle, veći od planiranih što omogućava obimnije investicije i brži razvoj grada.

Prema rečima gradonačelnika, iz godine u godinu u Loznici se procentualno uvećavaju prihodi, pre svega po osnovu poreza na dohodak građana pa je tako i stepen samofinansiranja grada od 2019. do 2021. godine bio iznad proseka u Mačvanskom upravnom okrugu, kao što je i iznad proseka svih jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije. Visoka finansijska samostalnost i održivost grada Loznice zasnovana je iz sopstvenih prihoda i ne namiruje se kreditima i zaduženjima jer je u Loznici iskazana vrednost duga ravna nuli, kazao je gradonačelnik.

Izneto je zapažanje da je budžetski rebalans realan i ostvarljiv, ali da se i dalje mora vredno raditi u svakom segmentu javnog sektora, uz poštovanje zadatih ciljeva i maksimalnu odgovornost za sve što se uradi. To je ujedno i najbolja preporuka u susret usvajanju Plana razvoja grada do 2030. godine, rečeno je u delu koji se odnosi na nove projekte iz ovog dokumenta koji je nedavno, pred zasedanje Skupštine, bio na javnoj raspravi.

Gradsko veće je prihvatilo izmene i dopune Programa poslovanja javnih preduzeća Naš dom i Toplana, kao i za još sedam javnih ustanova, o čemu će biti reči i na predstojećem zasedanju Skupštine grada Loznice.

Na sednici Gradskog veća prihvaćeni su predlozi rešenja o usvajanju Izveštaja o radu Gradske uprave i Gradskog Pravobranilaštva, kao i predlog odluke o donošenju Plana generalne regulacije Lešnice. Ove teme naći će se na dnevnom redu 23. redovne sednice Skupštine grada, koja će biti održana u četvrtak, 27. jula. Direktan prenos možete pratiti na programu RTV Podrinje od 10 sati.