Zahvaljujući Rotarijancima brod za uklanjanje plutajućeg otpada u naredne tri godine čistiće Drinu

Specijalizovani brod za uklanjanje plutajućeg otpada, koji je danas bio izložen na centralnom trgu u Bijeljini, biće naredne tri godine na reci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji, kao deo ekološkog projekta Rotary kluba iz Bijeljine koji je vredan 220.000 dolara. Projekat se realizuje sa ciljem smanjenja zagađenja Drine i njenih više od stotinu pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Rotary klubom Wiesbaden u Njemačkoj i bratskim Rotary klubom Loznica u Srbiji i uz podršku Gradske uprave Bijeljina.

Radovan Radovanović, predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Rotary kluba Bijeljina rekao je novinarima da je, pored ispravljanja nemara prema prirodi, važno delovati preventivno na promeni odnosa prema prirodi, da se smanji zagađenje reka.

„Obezbedili smo sredstva da se u naredne tri godine organizuje niz aktivnosti u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Bijeljini i radićemo zajedno sa građanima na očuvanju prirode“, rekao je Radovanović.

Mirjana Ivanković iz bijeljinske Gradske uprave izjavila je da će lokalna zajednica pomoći projekat tako što će obezbediti prostor u kojem će brod biti smešten, njegovo održavanje, gorivo za rad i organizovanje odvoza otpada koji brod prikupi.

Tomislav Perić iz Rotary kluba Loznica rekao je da su u sličnoj akciji ranije ovakvim brodom čistili Drinu oko Hidroelektrane u Zvorniku i za četiri dana je prikupljeno 45 tona plutajućeg otpada.

Jelena Vićanović iz Javne ustanove „Vode Srpske“ ističe da je reč o značajnom projektu jer plutajući otpad, osim vidljivog neprijatnog efekta, ima dugoročne posledice na kvalitet vode.


„Drina ima veoma dobar status kada je reč o kvalitetu vode i važno je da se to zaštiti“, rekla je Vićanovićeva.

Inga Hilbig iz nemačke kompanije „Evervejv“, koja se bavi zaštitom životne sredine i ima pet specijalizovanih brodova koji čiste reke, istakla je da je njihova vizija da se reke u svetu očiste od plastike i drugog otpada kako on ne bi ulazio u okeane. Ujedno je naglasila da su na Balkanu najveći problem deponije koje su često blizu reka. Napomenula je i da je iz okeana veoma teško izvući otpad, zbog čega se mora ići od korena problema i smanjiti zagađenje reka, navodi se u saopštenju Rotari kluba Loznica.