Stefan Milenković u OMŠ Vuk Karadžić: Za uspeh pored talenta potrebni rad i disciplina

Stefanu Milenkoviću, umetniku svetskog glasa, nije bilo teško da vrelog julskog popodneva, iako je do nastupa u banjskom Kur-salonu ostalo oko 3 sata, poseti lozničku Osnovnu muzičku školu “Vuk Karadžić” i razgovara sa učenicima i profesorima.

Učenici su bili oduševljeni što su imali priliku da se sretnu sa takvim muzičkim velikanom i da od njega čuju savete za uspeh u svetu klasične muzike.

Neposredan i srdačan, uprkos tome što je na 40 stepeni upravo stigao iz Beograda, žureći da ispuni sve zakazane obaveze u pretrpanom rasporedu, imao je vremena i volje da svrati u našu Muzičku školu i prenese svoje bogato iskustvo kao vrhunski umetnik i muzički pedagog.

“Za ovakve stvari uvek imam vremena i ovakve posete i razgovori sa đacima i ljudima koji rade u muzičkim školama zaista vrede i nema ništa značajnije” – rekao je Milenković.

Svetski poznat Srbin je predavao na čuvenoj Muzičkoj akademiji Džulijard u Njujorku i bio redovan profesor violine na Univerzitetu Ilinois. Trenutno je umetnički direktor nove koncertne dvorane u Novom Sadu i redovni profesor violine na novosadskoj Akademiji umetnosti. Na pitanje ima li razlike u pedagoškom radu u Americi i Srbiji i šta treba da znaju deca koja žele da postignu uspeh u svetu muzike, kaže : “Svaki uspešan student ima iste karakteristike. Preduslovi za uspeh su rad, posvećenost i disciplina jer bez toga talenat ne vredi ništa.”

“ Ne postoji ništa lepše nego kada se jedno ljudsko biće posveti umetnosti. To je plemenita misija i danas, kada veštačka inteligencija može da zameni mnoge profesije nažalost, ovo je jedina stvar koju neće u dogledno vreme moći da zameni. Ne može android da izađe na scenu i odsvira koncert, to još ne postoji i zato je ovo što mi radimo važnije nego ikada”- poručio je Stefan Milenković.