Malozvorničkoj biblioteci stiže nova podrška države

Hol Biblioteke „17. septembar“ u Malom Zvorniku uskoro će biti pretvoren u galeriju, sa muzejskom postavkom.
Za adaptaciju pomenutog prostora Ministarstvo kulture Republike Srbije odobrilo je ovoj ustanovi 10.000.000 dinara.
Projekat biblioteke u okviru kojeg su predviđeni pomenuti radovi, pod nazivom „Kultura za sve“, odobren je na konkursu „Gradovi u fokusu“ za 2023. godinu, a odnosi se na kompletno renoviranje ulaznog hola i pretvaranje u galerijski prostor.
Prema rečima direktorke malozvorničke biblioteke, Slavojke Spasenović, renoviranjem hola i organizovanjem galerijskog prostora, kao i prikupljanjem materijalne građe iz različitih vremenskih perioda i lokacija sa područja opštine, ali i šire, u galeriji će biti formirana i izložena muzejska zbirka sa predmetima koji svedoče o bogatoj istoriji područja koje danas zauzima opština Mali Zvornik.
 Pored toga što će na ovaj način pomenuta istorijska građa biti sačuvana od zaborava i ostati zaštićena, galerijski prostor će služiti i kao mesto edukacije učenika, studenata i ostalog stanovništva, ali i kao obavezna destinacija za turiste.
Direktorka biblioteke istakla je da je ova ustanova za sredstva kod Ministarstva kulture konkurisala u partnerstvu sa opštinom Mali Zvornik, te da bi ugovor o finansiranju realizacije projekta trebalo uskoro da bude potpisan.