Kraj Štire: Pešačka staza i tribina

Na planu daljeg podizanja bezbednosti pešaka u saobraćaju u našem gradu, danas su započeti radovi na izgradnji pešačke staze u Ulici Kralja Petra, na levoj obali reke Štire. To je jedan od prioriteta za koji su se nedavno u razgovoru sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, zalagali stanari iz ovog dela Grada Loznice. Prema informaciji Javnog preduzeća Loznica Razvoj reč je o 260 metara staze uz ivicu ulice kojom se odvija saobraćaj u jednom smeru i koju pored stanara iz više stambenih zgrada koriste učenici na putu ka Cvijićevoj školi i korisnici boravišta za decu, u dva obdaništa Predškolske ustanove „Bambi“.


Uporedo će biti izgrađena dva manja blokovska parkinga za potrebe stanara iz pet zgrada na kojima je ovih dana završena termoiolaciona fasada. Staza za pešake prostire se od obdaništa u naselju „Štira dva“ do velikog mosta u Ulici Save Kovačevića.
Na drugom kraju grada, u mesnoj zajednici Novo naselje, u dvorištu Osnovne škole Kadinjača, novoizgrađene košarkaške tribine daju širi značaj zalaganjima rukovodstva grada da se u sport i fizičke aktivnosti uključi što više dece školskog uzrasta i omladine. Košarkaški teren, koji je uz tribinu dobro obezbeđen ogradom, sada je, uz redovnu nastavu osnovaca, pravi kutak za privrženike „kraljici sportova“. Od ranije je poznato, da su na ovom mestu stasala velika imena srpske košarke, kao što je bio reprezentativac „Crvene Zvezde“ Slobodan Nikolić.


Kako se ovo igralište pod „vedrim nebom“ nalazi u gusto naseljenom bloku zgrada na staroj „Ciglani“ niko ne isključuje nove asove koji će se pojaviti možda i među najmlađim uzrastima osnovaca „Kadinjače“ ili dugih gradskih škola gde se odvija redovna nastava fiskulture.


U gradskoj upravi Loznice ističu da je ulaganje u obrazovanje prioritet i strateški cilj pa su investicije u materijalnu osnovu škola najbrži dopronos boljim uslovima rada učenika i nastavnika.