Tekeriš: Državna ceremonija povodom 108. godišnjice Cerske bitke

Državnom himnom „Bože pravde“, polaganjem venaca na Spomenik cerskim junacima u Tekerišu i obraćanjima ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić i pomoćnika gradonačelnika Loznice Ljubinka Đokića danas je obeležena 108. godišnjica Cerske bitke, koja predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

„Danas na Preobraženje Gospodnje, ovde u Tekerišu, pored Spomenika cerskim junacima, okupili smo se da obeležimo 108. godišnjicu Cerske bitke, koja je u istoriji upamćena kao sjajan trijumf srpskog naroda u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem. Odlučujuća bitka vođena je ovde na Ceru, u Tekerišu, gde su srpski oficiri, srpski vojnici i srpski seljaci braneći svoju Srbiju pobedili, teško i krvavo, ali su pobedili. Nažalost, nismo ni slutili da nas čeka četvorogodišnja borba u kojoj će Srbija izgubiti četvrtinu svog stanovništa, a od toga polovinu muške populacije. Zemlja je bila uništena, a privreda razorena. Skupo smo platili slobodu“, podsetio je Đokić na tragične događaje u Prvom svetskom ratu.


Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević kazala je da joj čast što u slavnom i herojskom Tekerišu ima priliku da oda počast našim herojskim junacima, koji su pre 108 godina zlatnim slovima ispisali stranice naše istorije.

„Hodajući stazama i poljima naših junaka, vitezova, koji su svoje živote dali braneći otadžbinu, ono što se svi sećamo danas jesu beksrajni ponos i neizmerno poštovanje prema njima, koji su se borili za nas, za buduće generacije. Ponos i poštovanje prema onima, koji su simbol junaštva, časti, poštenja, odlučnosti i beskompromisnosti u borbi za slobodu, onima kojima je reč otadžbina bila svetinja. Na tome će im Srbija biti večno zahvalna“, ukazala je ministarka Kisić na herojstvo srpske vojske u Cerskoj bici i Prvom svetskom ratu.

Zato ovde, u Tekerišu danas poručujemo da je Srbija, vođena mudrom politikom našeg predsednika Aleksandra Vučića, slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. Jer samo u slobodi i miru naša zemlja može da ide napred, da privredno i ekonomski jača, da svojim građanima bude još bolje mesto za život, koji će u svojoj zemlji, na svom ognjištu, stvarati i širiti svoje porodice. Jer, za sve nas, za srpski narod, nema ničeg važnijeg od toga. Večna slava i hvala svima, koji su svoje živote dali za slobodu Srbije – poručila je Kisić.