Loznica: Otvoren konkurs za gradjane za energetsku efikasnost

Javni poziv za građane, za podizanje nivoa energetske efikasnosti domaćinstava, otvoren je danas i trajaće do 2. avgusta.

“U našem gradu je prošle godine, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike veoma uspešno realizovan ovaj konkurs gde je od 250 prijavljenih domaćinstava potpisano 119 ugovora, pri čemu je 116 i realizovano. Tada je bilo izdvojeno po pet miliona dinara iz budžeta grada i ministarstva, dok je sada ta cifra udvostručena na po deset miliona dinara.” – rekao je gradski menadžer Dejan Stalović

„Shodno interesovanju građana i tržišnim tokovima, ove godine će za ugradnju nove stolarije maksimalni podsticaji po domaćinstvu biti 140 hiljada dinara, za termičke fasade 210 hiljada, izolaciju krovnog prostora 150 hiljada, gasne kotlove 85 hiljada i kotlove za pelet gorivo 110 hiljada dinara. Ipak, sada je omogućena još jedna korisna novina a tiče se zamene cevne mreže za kotlove za šta je moguće dobiti 120 hiljada dinara. Takođe, porodična domaćinstva su u prilici da konkurišu i za ugradnju toplotnih pumpi u visini do 250 hiljada dinara i solarnih kolektora  za pripremu toplotne potrošne vode – 140 hiljada dinara. Svaku od tih  potreba građana grad Loznica i Ministarstvo finansiraju sa 50 odsto vlastitih sredstava.” – dodao je Stalović. Istakao je da su po ideji gradonačelnika i rukovodstva grada Loznice  u protekle dve godine unapređena energetska svojstva za više od 60  stambenih zajednica gde je uz popravke krovova i fasada zamenjena stolarija, ulazna vrata, liftovi, drugi uređaji i oprema.

O načinu rada Komisije za energetsku efikasnost  i rokovima, govorila je Slađana Bodiroga, sekretar Gradskog veća i član komisije.

“ Konkurs je danas otvoren i traje zaključno sa 2. avgustom ove godine, nakon čega će biti pregledane sve prispele prijave i bodovane shodno kriterijumima iz Pravilnika javnog poziva. Najpre će Komisija koju je formiralo Gradsko veće Loznice u čijem sastavu će biti i jedan član Ministarstva rudarstva i energetike, sačiniti prvu preliminarnu rang listu korisnika i objaviti je na internet stranici i oglasnoj tabli grada.”

Bodiroga ističe da će grad Loznica  transfer sredstava na račune izvođača radova obaviti tek nakon potvrde privrednih društava i Komisije da su radovi na datom objektu potpuno završeni. Realno je očekivanje da bi svi poslovi trebalo da budu okončani do 15. decembra ove godine ili pre, zavisno od fizičkog obima obaveza u ovom projektu samih izvođača radova, zaključeno je na današnjoj konferenciji za štampu u Gradskoj upravi Loznice.